vrijdag 17 december 2021

Israeli uit nederzetting vermoord, kolonisten organiseren pogroms op de Westoever


Yehuda Dimentman (Foto IMEMC)
Onbekende schutters hebben donderdag het vuur geopend op een auto met drie Israelische kolonisten in de buurt van de in 2005 ontruimde nederzetting Homesh ten noorden van Nablus, die ondanks de ontruiming als yeshiva (theologische hogeschool) wordt gebruikt. De 25-jarige Yehuda Dimentman, een inwoner van de nederzetting Shavei Shomron, en leerling aan deze yeshiva van Homesh die in feite een soort illegale buitenpost is van Shavei Shomrot, werd daarbij gedood. Twee metgezellen raakten gewond, één matig ernstig, de ander licht.
De moord bracht een ware pogrom van kolonisten opgang tegen Palestijnen op diverse plaatsen. In het dorp Qaryut bestormden kolonisten vrijdagmorgen een huis,waartoe ze toegang hadden gekregen door zich voor te doen als soldaten. Ze probeerden een man in het huis te kidnappen,maar andere dorpsbewoners kwamen hem te hulp en hij wist te ontsnappen. Hij en diverse anderen moesten zich met kneuzingen en botbreuken laten behandelen in een ziekenhuis.Langs de weg nr.60 verzamelden zich donderdagavond groepen kolonisten die Palestijnse auto'smet stenen bekogelden. Er werden flink wat auto's beschadigd,maar er waren geen gewonden. Het leger sloot intussen alle vaste checkpoints rondde stad Nablus af, zodat de stad van de buitenwereld werd afgesloten. Op sommige plaatsen ontstonden lange files. 
Ook in het gebied bij Jenin werden auto's bekogeld door kolonisten. Het leger sloot ook hier de toegang tot diverse dorpen in de omgeving af en bestormde hier en daar wat huizen, waarbij veel vernielingen werden aangericht. Ook rond de stad Hebron in het zuiden werden de wegen afgesloten, maar daar waren het kolonisten die ze blokkeerden.
Vrijdag gedurende dedag trokken groepen kolonisten door het dorp Burqa bij Nablus, waarbij ze brand stichtten en schoten afvuurden op de huizen. 
De begrafenis van Dimentman werd vrijdag bijgewoond door honderden mensen, onder wie de bloem van ultra-rechts in Israel, zoals Itamar Ben-Gvir, Nir Barkat, Orit Strock, Simcha Rothman, Yossi Dagan, het hoofd van de Regional Raad van Shomron (Noord-Westoever) vroeg om als een ''trotse zionistische reactie''op de dood van Dimentman de voorpost Homesh te legaliseren.
Ondertussen werd in de vroege morgen van vrijdag, dichtbij de nederetting Kiryat Arba (bij Hebron) de nieuwe buitenpost Nofei Yehuda, opgericht met de naam van de vermoorde yeshivastudent, Hij werd opgericht door dezelfde Nahala beweging die ook de Eviatar outpost opzette waarbij intussen tijdens demonstraties inde afgelopen vijf maanden negen Palestijnen zijn gedood. Het leger maakte vandaag bekend in verband met de moord arrestaties te hebben verricht. Of het de daders zijn is echter onbekend
Foto's van het Palestijnse persbureau Wafa, met de gewonde Palestijn uit Qaryut en de hier en daar door kolonisten aangerichte vernielingen.

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...