maandag 27 december 2021

Israel wil de bevolking van de bezette Golan hoogvlakte in tien jaar verdubbelen

De Israelische regering heeft op Tweede Kerstdag een plan aangenomen om in tien jaar de bevolking van de in 1967 op Syrië veroverde Golan-hoogvlakte te verdubbelen. In 2025 moet het huidige aantal van 52.000 bewoners met 50% zijn toegenomen. Aan het einde van de jaren twintig moet de verdubbeling worden gehaald, zo is de bedoeling.
Tijdens een vergadering van het kabinet in de nederzetting Mevo Hama, een kibbutz, werd daarvoor een budget goedgekeurd van een miljard shekel (317 miljoen dollar). Voor dat geld zullen 3.300 nieuwe wooneenheden worden gebouwd in de plaats Katzrin, 4.065 eenheden in de Regionale Raad van de Golan, en 4.000 in twee nieuwe nederzettingen die alvast de namen Asif en Matar hebben gekregen.
Daarnaast gaat 160 miljoen shekel naar verbetering van ''de levensomstandigheden'', te weten transport, medische voorzieningen en onderwijs en wordt nog eens 162 miljoen shekel uitgetrokken voor de ontwikkeling van de economie. Onder meer wordt de bouw van nieuwe hotels aangemoedigd en zullen 2.000 nieuwe banen worden gecreëerd.
Premier Naftali Bennet zei tijdens de kabinetszitting dat de beslissing voor de nieuwe investeringen te danken was aan de erkenning door de Amerikaanse regering-Trump van Israels soevereiniteit over de Golan. Ook het feit dat de regering-Biden heeft aangegeven niet op dat besluit terug te zullen komen had ertoe bijgedragen. Volgens hem had de oorlog die woedt in Syrië de Israelische controle over de Golan ook internationaal veel acceptabeler gemaakt.
De Israelische investeringsplannen zijn niettemin illegaal onder internationaal recht. Behalve de VS is er namelijk geen enkel ander land dat Israels heerschappij over de Golan erkent. In de Golan wonen nu nog enkele duizenden Syriërs, voornamelijk Druzen, naast een kleine 50.000 kolonisten. De vlakte geldt in Israel als ''leeg''. Dat is omdat Israel in 1967 de oorspronkelijke bevolking van zo'n 100.000 Syriërs bijna in zijn geheel heeft verjaagd. De grensstad Quneitra werd in 1974 teruggegeven, maar wel eerst verwoest.
De investeringen zijn niet alleen in strijd met het internationaal recht. Ook de Israelische Vereniging voor de Bescherming van de Natuur heeft bezwaren. Voor de planning heeft premier Bennett een nieuw lichaam gecreëerd met grote volmachten en zonder deelname van de bevolking. Volgens deze vereniging van den atuurbeschermers dreigt daardoor de natuur onnodig geweld te worden aangedaan. Onder meer de planning van de twee nieuwe nederzettingen zou inbreuk maken op de bestaande open ruimtes.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...