(Foto: Israels ministerie van Defensie)
De barrière is 65 kilometer lang en bestaat uit een zes meter hoog hekwerk dat is uitgerust met sensoren. Daaronder zit een eveneens met sensoren uitgeruste ondergrondse muur, die moet verhinderen dat strijdgroepen in Gaza Israel nog met tunnels binnendringen.Verder is er een barrière op zee. Ook die laatste is uitgerust met apparatuur die bewegingen van naderende schepen en dergelijke detecteert. Het hele systeem is uitgerust met op afstand bestuurbare wapensystemen en radar systemen met camera's. Bij de bouw is ongeveer 140.000 ton ijzer en staal gebruikt, plus tientallen antennes en honderden camera's en radars, meldt de krant Haaretz. Aan het project hebben in deze drie en een halfjaar 12.000 arbeiders gewerkt.
De barrière werd vorige week met een feestelijke opening in gebruik genomen, als je tenminste in dit geval de woorden opening en feestelijk in de mond zou mogen nemen. Uit de toespraken van chef-staf Kochavi, minister van Defensie Gantz en anderen kan je eerder het tegenover gestelde aflezen: dat de Gazanen meer nog dan toch allang het geval was als ratten in de val zitten en niet eens meer verrassingsaanvallen per tunnel kunnen uitvoeren. Ook de echte feeststemming bleef, ondanks pogingen om de afronding van de bouw als een prestatie neer te zetten, toch een beetje uit.
''Het is nu officieel,''zo kopte de cynische B. Michael zijn column naar aanleiding van de gebeurtenis in Haaretz,''Gaza is een ghetto''. Ironisch eigenlijk dat een volk, dat heroisch strijd leverde in diverse ghetto's zoals in Warschau, nu zelf ghetto's construeert. Alhoewel een ghetto? In Warschau konden de strijders tenminste nog verrassingsaanvallen uitvoeren via de riolering. Ook dat is in Gaza onmogelijk gemaakt. De afsluiting is veel hermetischer dan die in WO II. De belegering was al bezig de levens van zo'n twee miljoen mensen te verwoesten, maar nu is dat nog een beetje definitiever gemaakt. En de wereld - inclusief Nederland - kijkt toe en prevelt nog wat vage zinnetjes over een niet bestaand vredesproces.
Ik was nog niet eerder toegekomen aan het vermelden van het afronden van dit ongetwijfeld ''high class''en ''state of the art'' project. Maar dit nieuws kan je natuurlijk ook niet laten liggen. Of vergis ik me nu en is dat wat het CIDI, het NIW en het CJO-voorlichtingsblaadje Jonet.nl wel degelijk doen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten