woensdag 13 mei 2020

Palestijnse jongen doodgeschoten, kort na dood Israelische militair

Zeid Qaisiyya
Updated - Israelische militairen hebben woensdagmorgen vroeg een 15-jarige jongen doodgeschoten in het al-Fawwar kamp bij Hebron. Het gebeurde bij een operatie om Palestijnen te arresteren waarbij onlusten uitbraken. Soldaten kwamen heimelijk - verstopt in een voertuig met Palestijns kenteken - het kamp binnen. Daar braken onmiddellijk rellen uit, omdat iedereeen op dat tijdstip wakker was als gevolg van de ramadan  (die maakt dat mensen heel vroeg op moeten om te ontbijten).  De militairen antwoordden onder meer met scherpe munitie.
De 17-jarige Zeid Fadel Qaisiyya werd in het hoofd getroffen en overleed. Later werd bekend dat hij op het dak zat van bhet huis van zijn ouders toen hij werdgetroffen. Nog vier anderen raakten gewond door scherpe munitie, van wie er twee in hun borst en buik werden getroffen en twee anderen in hun benen.
De dood van de 17-jarige Zeid was waarschijnlijk geen toeval. Nog maar enkele uren eerder werd bij een soortgelijke inval in het stadje Ya'bad bij Jenin een Israelische militair gedood door een steen die van een dak werd gegooid.
Dergelijk nieuws heeft zijn invloed op het gedrag van de Israelische soldaten. Overigens ook op de commandanten. De raid in het Fawwar kamp stond namelijk niet op zichzelf. De plaats Ya'bad kreeg na de dood van de Israelische militair opnieuw bezoek van de troepen en daarbij werden, temidden van hevige onusten, niet minder dan 16 mensen opgepakt, onder wie een meisje van 16 (dat heel bevallig geblinddoekt werd met een mondkapje) en twee vrouwen. Er vielen ook gewonden.
Eerder werd dinsdagmiddag bij het checkpoint Qalandiyya een Palestijn neergeschoten die volgens de Israelische militairen een aanval meteen mes wilde uitvoeren. Ooggetuigen zagen alleen een man op de grond liggen. Er zouden vijf schoten op hem zijn afgevuurd.
(Uiteraard leest u bij de reactionaire ''informatiesite"van onze eigen Israel-lobby het CIDI niets over deze Palestijns doden en gewonden. Wel kunt u daar lezen hoe bij een vermoedelijk volledig uiterst onschuldige 'arrestatie-missie' in 'het Palestijnse dorpYabed' (sic), een Israelische militair omkwam. Volgesn het CIDI zijn vermoedelijk alleen Joden echt mensen.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...