donderdag 19 januari 2023

Ben Gvir verbiedt vreugde bij vrijlating van ultra-langgestrafte gevangene

 
Maher Younis bij het graf van zijn ouders

 De Israelische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben Gvir, heeft de politie opdracht gegeven een herhaling te voorkomen van de feestelijkheden toen na 40 jaar eindelijk de gevangene Karim Younis werd vrijgegelaten. Toen werd onder meer een tent opgezet om zijn vrijlating te vieren en werd hij verwelkomd met een zee van Palestijnse vlaggen. Maar bij de vrijlating van zijn neef, Maher Younis,die eveneens veertig jaar heeft vastgezeten, zal daar geen sprake van zijn.

 De familie had - voor alle zekerheid -een bord uitgehangen met de oproep niet met Palestijne vlaggen te zwaaien. Een receptie in zijn geboortplaats 'Ara, zoals werd gehouden voor Karim, zal er evenmin bij zijn. Mahers neef Karim, werd voor Maher vrij kwam, enkele uren door de politie vastgehouden waarbij hem duidelijk werd gemaakt hoe de familie zich had te gedragen. 

Maher was verder een dag voor hij vrij kwam overgebracht naar een andere plek, zodat het hem onmogelijk werd gemaakt van zijn kameraden afscheid te nemen. Maar donderdag waren er, ondanks de aanwezigheid van een flinke politiemacht, toch zo'n 200 mensen uitgelopen om hem te verwelkomen en te begroeten met kreten van ''Huria'' (vrijheid) en omhelzingen. Het verbod om met vlaggen te zwaaien zal onze vreugde niet bederven,'' zei Maher Younis terwijl de familie drank en lekkernijen uitdeelde. Younis werd samen met zijn neef gepakt nadat ze in 1980 een Israelische soldaat gevangen hadden genomen en gedood. 

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...