zondag 29 januari 2023

Israelisch kabinet besluit onder meer tot deportatie van familie van ''terroristen''

Netanyahu bij het hoofdkwartier van de politie

 Het huis van de dader van de aanslag in Jeruzalem.Khairi Alqam, waarbij zeven Israeli's werden gedood is zaterdag onmiddellijk in beslag genomen teneinde het te verwoesten. Zijn familieleden waren ook allemaal opgepakt. Volgens een politiewoordvoerder waren de ''inwoners zaterdag meteen verwijderd en was het huis verzegeld''. Minister Ben Gvir verwelkomde de haast waarmee dat was gebeurd, maar hij voegde eraan toe dat meer nodig was om ''de terroristen te laten weten dat er nu een nieuwe regering in Jeruzalem is die gaat aanvallen en niet alleen maar zich zal  verdedigen''. 

De maatregel was een gevolg van eens reeks beslissingen die de regering Netanyahu zaterdagavond nam als reactie op de twee schietpartijen in Jeruzalem, die in Neve Yaacov en de andere in Silwan. Zo zullen versneld een aantal wetten worden aangenomen. Een ervan gaat over het vernielen van huizen van ''terroristen''.  Een andere zal de familieleden van ''terroristen'' afsnijden  van ondersteuning onder sociale wetten. Verder zullen de familieleden ook worden gedeporteerd. Nog weer een andere wet zal de procedure verkorten waarmee Israelische burgers wapenvergunningen kunnen aanvragen. En verder zullen de nederzettingen op de Westoever worden ''versterkt''.  

Volgens een functionaris zullen nog meer familieleden en ''contacten'' van de aanvaller worden gearresteerd. Volgens Netanyahu zal ''ons antwoord krachtig, snel en precies'' zijn. ''We zullen iedereen treffen die ons probeert te treffen.'' Netanyahu drukte tijdens de bijeenkomst samen met Ben Gvir ook de versnelling door van de procedure om een wapenvergunning te krijgen, een procedure die diverse obstakels te lijf moet gaan. De maatregelen zullen zeker de kalmte doen terugkeren op de Westoever, maar niet heus.  

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...