donderdag 19 januari 2023

Crisissituatie in Israel nadat hooggerechtshof minister Deri afwijst

Aryeh Deri

 Israel wacht in spanning af wat er nu gaat gebeuren nadat het hooggerechtshof  heeft geoordeeld dat minister Aryeh Deri van Binnenlandse Zaken ten onrechte minister is. Hij is drie keer veroordeeld en de laaste keer, verleden jaar, wegens belastingontduiking kreeg hij een voorwaardelijke straf in de verwachting dat hij niet meer zou terugkeren in een publieke functie.

 Tien van de elf rechters vonden dat Deri moet aftreden. De uitspraak volgde op een klacht en het feit dat de advocaat generaal,  Galia Baharav-Miari had geweigerd het regeringsstandpunt te verdedigen. De uitspraak was dus te verwachten. Namens de elf betoogde opperrechter Esther Hayut dat iemand die drie keer was veroordeeld niet aan het hoofd hoorde te staan van twee belangrijke ministeries. Dat schaadde  ''de reputatie van het gerechtelijke systeem van het land en was in tegenspraak is met de principes van legaliteit en ethisch gedrag''. 

 Niettemin was de schrik blijkbaar groot in het regeringskamp. Netanyahu spoedde zich naar het huis van Deri en zei dat het Hof zich niet moest mengen in een zaak die ter beoordeling van de premier hoorde tezijn en dat Deri ''het vertrouwen van het publiek genoot''. Maar duidelijk is dat hij een list moet verzinnen. Want als Deri aftreedt, zo heeft Deri's partij Shas, laten weten, heeft Netanyahu geen regering meer.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...