vrijdag 10 februari 2023

Drie doden bij ''ramaanval'' in Oost-Jeruzalem, de dader was een psychiatrische patient

 
Updated - Bij een aanval met een auto op een bushalte in de wijk Ramot van bezet Oost-Jeruzalem zijn vrijdagmiddag drie doden gevallen,. De zesjarige Yacov Pellay overleed, evenals een man van 20, Alter Shlomo Lidernman. Een jongen van acht, Asher Pellay, verkeerde in kritieke toestand en overleed een dag later. Verder waren er nog vier gewonden,van wie twee ernstig. 

De dader werd doodgeschoten door voorbijgangers. Het was de 31-jarige Hussein Qaraqe, een vader van drie kinderen uit Issawiya, een buurt eveneens in Oost-Jeruzalem. Qaraqe had - opmerkelijk genoeg - de Israelische nationaliteit. Het bureau van de Israelische premier gaf onmiddellijk een verklaring af dat Netanyahu het bevel heeft gegeven zijn huis af te sluiten en gereed te maken om te worden opgeblazen. Ook commissaris van politie Kobi Shabtai, de minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben Gvir, en de commissaris van het district Jeruzalem, Doron Turgemans, waren ter plaatse. Ben Gvir gaf een verklaring af waarin hij opnieuw pleitte voor de doodstraf voor''terroristen''. Ook pleitte hij vcoor een grootscheepse operatie op de Westoever.

De politie arresteerde onmiddellijk na het gebeuren tien familieleden van Qaraqe, onder wie zijn vrouw. Uir de ondervraging kwam naar voren dat Qaraqe zes jaar geleden tijdens werkzaamheden van een kraan was gevallen en ernstig gewond was geraakt. Hij had daarna psychische klachten gekregen. Hij  zat zwaar onder de medicijnen. was werkloos en had geen vrienden. Het bleek bovendien dat hij de dag voor de gebeurtenis ontslagen was uit een kliniek. Hij was daar twee dagen eerder psychotisch geweest en naar een pyschiatrische kliniek gebracht. De psyschiaters daar oordeelden echter dat het om een voorbijgaande angststoornis ging, zo bevestigde de Walid Diab, de directeur van het centrum. Zijn vader had hem opgehaald, maar constateerde dat het slechter ging en had de kliniek gebeld om te vragen of ze nog andere adressen hadden. Het was niet duidelijk of hij daadwerkelijk nog anderen had geprobeerd. De volgende ochtend stond Qaraqe vroeg op, nam de auto van zijn vrouw en ramde de wachtenden bij de bushalte in Ramot.

 Familieleden verzekerden dat het een ongeluk moest zijn geweest. Qaraqe bemoeide zich niet met politiek, luisterde nooit naar het nieuws en zat meestal apatisch van de medicijnen op een stoel. Wat het opblazen van zijn huis betreft gaf een juridisch adviseur het advies daar nog eens naar te kijken, want Qaraqe bewoonde al vijf jaar een huurhuis dat dus niet van hemzelf was. Er werd verder geen woord gezegd over de man die hem doodschoot, een politieman die geen dienst had. Qaraqe was op dat moment voor niemand een bedreiging. Hij had dus gearresteerd moeten worden in plaast van  strandrechtelijk te worden geëxecuteerd. Maar ach, doodschieten is gebruikelijk in Israel, dus dat zal wel zonder gevolgen blijven.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...