maandag 6 februari 2023

Duizenden doden bij twee aardbevingen in Turkije en Syrië

Twee zware aardbevingen hebben maandagmorgen het gebied van centraal Turkije en het noordwesten van  Syrie getroffen. Er zijn meerdere duizenden doden.  De eerste beving kwam even naar vier uur 's nachts met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. De tweede kwam uren veel later met een kracht van 7.7 op de schaal van Richter en zorgde voor paniek op een moment dat hulpverleners al aan het zoeken waren naar overlevenden. . 

In het gebied zij meerdere steden waavan grote delen zijn verwoest. Er zijn ook zeker duizenden gewonden. Voor een groot deel betreft het Syriërs die zijn gevlucht voor de burgeroorlog in hun land. De beving had plaats op een diepte van 17.9  kilometer in de buurt van Gaziantep, een stad met een bevolking van zo'n twee miljoen mensen. Televisiebeelden toonden mensen in hun pyama staande in de sneeuw terwijl hulpverleners zich wierpen op ingestorte gebouwen. Veel gebouwen stortten in terwijl de bewoners erin lagen te slapen. Steden als Kahramanmaras,  Adiman, Malatya en Diyarbakir in het Koerdische deel van Turkije zouden grotendeels zijn verwoest. Ook Antakya in de provincie Hatay ligt voor een groot deel in puin. De bevingen werden gevoeld tot in Libanon, Griekenland, Israel en Cyprus. 

Meerdere landen hebben hulp toegezegd. De EU heeft een tiental hulpteams geformeerd. Onder meer Bulgerije, Tsjechië, Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Polen en Roemenië sturen teams. Ook Nederland stuurt een Urban Search and Rescue Team. 

Gaziantep

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...