zaterdag 7 juli 2012

Drie Palestijnen gewond en vijf schapen gedood bij inval kolonisten in dorp bij Nablus

 Palestijnen in Yanun vluchten voor traangas afgeschoten door het Israelische leger (AFP)

Drie Palestijnen zijn zaterdag gewond geraakt tijdens ongeregeldheden in het Palestijnse dorp Yanun bij Nablus, toen dat bezocht werd door een groep kolonisten uit de nederzetting Itamar. De drie werden geraakt door kogels van het Israelische leger dat tussenbeide kwam, zo meldde het Frans persbureau AFP.   Een Israelische legerwoordvoerster ontkende echter tegenover AFP dat het leger met scherp had geschoten. Het zou alleen traangas en dergelijke hebben gebruikt om de amokmakers te verspreiden. Volgens haar waren alleen een Israeli en een Palestijn gewond doordat er gegooid was met stenen.
Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de ontwikkelingen rond de nederzettingen volgt, meldde aan het persbureau Ma'an dat één van de Palestijnen, de 43-jarige Jawdat Bani Jabir, ernstig is gewond. Hij werd met scherpe munitie geraakt in het gericht en een voet. Bovendien werd hij meerdere malen met messen gestoken, aldus Daghlas.
 AFP en Ma'an melden beide dat de onlusten begonnen toen kolonisten van Itamar vijf schapen van de bewoners van Yanun met messteken hadden gedood. Dat gebeurde nadat de kolonisten in het dorp waren  doorgedrongen. De dorpelingen waren toen toegestroomd om hun have en goed te verdedigen.
Update zondag 8/7: Haaretz meldt het incident nu ook. De krant citeert een inwoner van Yanun en heeft het over drie dode schapen en vier gewonde dorpelingen, terwijl een vijfde dorpeling zou zijn gearresteerd en geslagen door het leger. IMEMC heeft een versie van een lid van de International Solidarity Movement (ISM). Die meldt dat stukken Palestijns land in brand werden gestoken, vijf dorpelingen gewond raakten (van wie één door scherpe munitie van het leger) en één gewonde Palestijn werd gearresteerd. Het leger blokkeerde de toegang tot het dorp en hield ambulances die gewonden wilden afvoeren, tegen. (einde update).
Sioldaten blokkeren de weg naar Yanun (Foto ISM)

De versies lopen uiteen, maar geven vooral aan hoe nodig het is dat zaken als deze worden uitgezocht en dat er onpartijdig toezicht op de Westoever wordt ingesteld om de Palestijnen van dit soort agressie te vrijwaren. Dit soort incidenten zijn namelijk schering en inslag en vooral op shabbat. De kolonisten in de nederzettingen bij Nablus gaan op deze dag gewoonlijk een wandelingetje maken waarbij olijfbomen worden beschadigd, korenvelden in brand gestoken, vee wordt gedood of dorpelingen en eigendommen worden gemolesteerd. Om 'de orde te herstellen' komt het leger soms tussenbeide, waarbij de aangevallen Palestijnen ook nog eens met agressie van de militairen te maken krijgen..

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...