maandag 6 mei 2024

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News)

Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten aan de inwoners van Rafah om te vertrekken aangezien er een militaire aanval zal plaatsvinden. Het betreft het oostelijke deel van Rafah dicht bij de grens met Israel waar ook de grensovergangen zijn voor vrachtauto's vanuit Egypte en Karem Abu Salam. Beide zijn gesloten zodat er geen hulpverlening meer plaatsvindt. Een UNRWA school wordt ontruimd, verder geeft het te denken dat ook het al-Najjar ziekenhuis, het belangrijkste ziekenhuis van Rafah zich in dit gebied bevindt. 

Het gaat voorlopig om ongeveer 100.000 mensen van de naar schatting 1,5 miljoen die in Rafah zijn samengeklonterd. Ze worden naar een vergroot gebied bij Mawasi in West-Rafah gedirigeerd, of ook naar Khan Younis waar tenten worden opgezet. Het geheel geeft de indruk dat de aanval zeer binnenkort verwacht kan worden, ook al omdat bij de grens militaire voertuigen zijn samengebracht die bij een aanval kunnen worden gebruikt en omdat de Israelische minister van Defensie, Yoav Gallant, onlangs een bezoek aan de Gaza-strook bracht waarbij hij zei dat de aanval zeer binnenkort zal plaatsvinden. Bovendien zijn er contacten geweest tussen Israelische en Amerikaanse functionarissen, waarbij de Amerikanen zijn gebriefed over Israels evacuatie plannen.

Dit speelt zich af tegen de achtergrond van de nog steeds wel voortdurende besprekingen over een staakt-het-vuren, die echter dreigen op niets te zullen uitlopen. Hamas was vol goede moed aan deze ronde begonnen, maar dat werd al snel de bodem ingeslagen door de uitlatingen van Netanyahu die in Israel verklaarde dat - ongeacht de vraag of er een bestand zou komen - er in ieder geval een aanval op Rafah zou worden uitgevoerd. Dat ging in tegen de eisen van Hamas, dat akkoord ging met een uitruil van gevangenen in fasen, maar dat vasthield aan zijn eis dat het proces zou worden afgesloten met een algeheel staakt-het-vuren waarbij Israel zich uiteindelijk zou terugtrekken en de ontheemde Gazanen terug zouden kunnen naar (wat er over is van) hun woningen. 

De Israelische delegatie die aanvankelijk ook naar Cairo zou komen, bleef daarop thuis. Hamas maakte zich op om garanties te vragen aan de Amerikanen, Russen en Chinezen dat een aanval op Rafah zou uitblijven, maar intussen kwam het bevel dat Oost-Rafah moest worden ontruimd. De Hamas-delegatie vertrok daarop  voor overleg met de belofte dat zij dinsdag zal terugkomen. In de tussentijd voerden Hamas-strijders zondag een aanval met raketten uit op Israelische eenheden die bij Karim Abu Salam samengetrokken militaire voertuigen bewaakten, waarbij vier militairen werden gedood en 10 gewond raakten, van wie tenminste één in zorgwekkende toestand werd opgenomen. Het is niet duidelijk of dit voorval, waarmee het aantal gesneuvelde Israeli's  sinds 7 oktober op 267 kwam, ook een rol heeft gespeeld. Wel was duidelijk dat Israel daarna zijn aanvallen op Rafah opvoerde. Er kwamen bij aanvallen op 11 huizen in Rafah 22 mensen om sinds zondagavond, onder wie acht kinderen. Het totale aantal slachtoffers is nu 34.683.      

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...