zaterdag 4 mei 2024

Israeli's doden vijf man bij een actie in de buurt van Tulkarem

                                                          (Ma'an News)
 Israelische militairen hebben zaterdag vijf slachtoffers gemaakt bij een 12-uur durende belegering van een huis in de plaats Deir al-Ghusun vlak bij Tulkarem. De operatie begon in de vroege uren van zaterdag. Toen de Israeli's zich terugtrokken was het huis verwoest. Vier lijken waren in beslag genomen en de inwoners van Deir al-Ghusun die wapen samengestroomd om te kijken of ze nog iemand konden helpen haalden een vijfde lijk van onder het puin vandaan. Israelische kranten meldden dat ook een lid van de Israelische Yamam-eenheid zwaar gewond in het ziekenhuis belandde.

De Israelische operatie begon met een vuurgevecht, maar eindigde als een klassieke Israelische pressure cooker operatie, waarbij het huis hermetisch werd ingesloten en de druk werd opgevoerd om de inwoners te dwingen naar buiten te komen. Het werd daarbij deel gesloopt door een grote bulldozer en vervolgens bestookt met van de schouder afgeschoten Energa-raketten. Op sociale media circuleerde onderwijl een video waarin te zien was dat twee mannen vanonder het puin te voorschijn kropen. Ze werden onmiddellijk doodgeschoten. De actie werd besloten met bombardementen door een Hermes-drone. 

De vier mensen wier lichamen door de Israeli's werden meegenomen waren Tamer Foqaha (32), Alaa Sreiteh (45), Assal Badran (42) en Adnan Samarah (40). De vijfde man die onder het puin werd gevonden werd vooralsnog niet geïdentificeerd.  De Israeli's beschoten tijdens de operatie een groep journalisten die zich hadden verschanst in  een huis tegenover het huis dat zij sloopten met stungranaten en traangas. Ook werd de eigenaar van het huis, de ex-gevangene Salma Badran die zich in veiligheid wist te stellen, gearresteerd. Het aantal door Israelisch toedoen gedode Palestijnen op de Westoever sinds 7 oktober steeg door de actie tot 491. 

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...