woensdag 1 mei 2024

ICJ legt Duitsland geen verbod op wapenleveraties aan Israel op

 Het Internationale Gerechtshof (ICJ) heeft een voorlopige uitspraak gedaan in de zaak die Nicaragua had aangespannen tegen Duitsland. Duitsland werd ervan beschuldigd dat zijn uitgebreide wapenleveranties aan Israel dit land zouden helpen genocide te plegen in Gaza. Duitsland leverde in 2023 voor 350 miljoen  wapens aan Israel en was daarmee de tweede wapenleverancier na de VS. Nicaragua vroeg het Hof de leveranties te staken.

Het Hof deed dat echter niet. Met vrijwel algemene stemmen besliste het dat niet vaststond dat de door Duitsland geleverde wapens Israel in staat stelde aanvallen op Gaza uit te voeren. Bovendien had het Hof nog geen uitspraak gedaan in de door Zuid-Afrika aangespannen klacht dat Israel genocide bedrijft in Gaza. Dientengevolge kon het Duitsland ook geen interim-verbod opleggen om wapens te leveren,  aangezien tot nog toe alleen is vastgesteld dat het ''aannemelijk'' is dat Israel genocide pleegt. Duitsland, dat gevraagd had de klacht van Nicaragua terzijde te schuiven, toonde zich tevreden. Nicaragua stelde vast dat zijn klacht niet was afgewimpeld, maar dat hij in feite in behandeling was genomen. 

Geen opmerkingen:

Rumoer in Israel na vrijlating chef-arts van het Shifa-hospitaal; beleg Shuja'iyah duurt voort

Uittocht uit Shuja'iyeh Het is vandaag een dag van gemengd nieuws, het is de de vijfde dag dat een operatie aan de gang is met tanks in ...