dinsdag 21 mei 2024

Zeven doden en 25 gewonden bij nieuwe Israelische inval in Jenin

Dr, Osayd Jabareen
 Het Israelische leger heeft dinsdagmorgen weer een inval in Jenin uitgevoerd. De voorhoede bestond uit mist'aravim, oftewel als Arabieren verklede Israelische soldaten van wie de werkelijke identiteit snel werd ontdekt. Daarop begon meteen het schieten. Daarna kwam meteen een grote macht soldaten opzetten, die onder meer verhinderde dat hulp werd geboden aan neergeschoten mensen. Ook brachten ze bulldozers mee, waaronder een grote D9 bulldozer,  die voor de zoveelste keer de straten begon te vernielen en vernielingen uitvoerde van groentestalletjes, winkels en opslagplaatsen, terwijl verschillende huizen werd bezet en ingericht als uitkijkposten voor scherpschutters.  

Later op de dag wers duidelijk dat er zeven mensen waren gedood en 19 gewond. Onder de doden was de 50-jarige Osayd Kamal Jabareen, de leider van het chirurgische team van het Regeringshospitaal van Jenin, die werd doodgeschoten vlak bij zijn werk waarnaar hij op weg was. Een ander slachtoffer was de 48-jarige Allam Jaradat, een onderwijzer, die werd gedood in zijn auto waarmee hij naar zijn werk reed. Twee jongens, de 15-jarige Mahmoud Amjad Hamdneh, en de 16-jarige Osama Mohammed waren onder de doden - één van hen werd van zijn fiets geschoten. En verder werden Mohammed Abu Omeira (50),  Amir Issam Abu Omeria (22) en Bassam Mahmoud Turkman (53) gedood. Onder de gewonden was een fotojournalist, Amr Manasra, die door een scherf van een kogel in de rug werd getroffen in de buurt van het regeringsziekenhuis. 

Neergeschoten jongen

Tegen de avond maakten zij nog zes gewonden, onder wie een jongen die werd neergeschoten door een scherpschutter vanuit een huis toen hij het ziekenhuis verliet, twee die in het vluchtelingenkamp Jenin werden neergeschoten en een vierde die werd aangereden door een legervoertuig. In het kamp liep bovendien een vrouwelijke ambulancemedewerker een scherfwond op en raakte een 17-jarige tiener zwaargewond door Israelisch geweervuur. Beiden werden in het ziekenhuis afgeleverd. De bezettingstroepen hadden intussen posities op de daken ingenomen vanwaar ze het vuur openden op ambulances, medische personeel en journalisten. Het huis van Ahmed Barakat, die in maart was gedood, werd onder voorafgaande waarschuwing gesloopt en zonder dat er iets mocht worden meegenomen. Twaalf mensen werden dakloos. Ook werd elders een huis binnengevallen, werden gezinsleden aangevallen en een 50-jarige man gearresteerd. 

 Door de Israelische actie is het aantal doden op de Westoever sinds 7 oktober opgelopen tot 513.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...