Het Israelische kabinet onder leiding van premier Netanyahu heeft zondag met algemene stemmen besloten dat de Qatarese zender Al-Jazeera wordt gesloten zolang de operatie in Gaza voortduurt. De beslissing werd genomen nadat de Knesset vorige maand een wet had aangenomen die het sluiten van media mogelijk maakt die ophitsen of gevaar opleveren voor Israels positie in Gaza. Al-Jazeera is zeer kritisch over de Israelische politiek. Netanyahu noemt de zender zelfs ''de stem van Hamas''. De maatregel is onmiddellijk van kracht voor 45 dagen, een periode die eindeloos kan worden verlengd.
De politie ging onmiddellijk op last van minister Shlomo Karshi van communicatie de hotelkamer in bezet Oost-Jeruzalem binnen om camera's en zendapparatuur in beslag te nemen. Ook de verkeer van en naar de zender werd onderbroken. De werknemers, die hun vergunning kwijtraakten, mochten alleen hun telefoons en laptops houden. Karhi toonde zich heel tevreden dat een zender die ''goed geölied aan het ophitsen was geweest'' uit de lucht werd gehaald.
De zender zelf gaf een verklaring uit waarin de sluiting een criminele daad werd genoemd die de mensenrechten schendt en het recht op informatie. "Ironisch genoeg sloot de Israelische regering de kantoren van al-Jazeera terwijl de wereld de Dag van de Persvrijheid in acht nam. Zij ontnam daarmee het publiek de mogelijkheid kennis te nemen van wat er wordt gebracht, waarmee zij de algemeen erkende grondslag van de vrijheid van meningsuiting persvrijheid teniet deed,'' aldus de terechte verklaring. Al-Jazeera brengt namelijk al de gehele periode waarin Israel zijn Gaza-campagne voert, nieuws dat Israelische media stelselmatig weglaten, zoals bijvoorbeeld persoonlijke verhalen en correcte gegevens over de manier waarop Israel de hulpverlening tegenwerkt. Vanzelfsprekend gaat al-Jazeera ook regelmatig in tegen de mededelingen van militaire of politieke Israelische commentaren.
Tim Dawson, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Journalisten, noemde de maatregel een ''belachelijke en achterlijke beslissing. Het sluiten van media, van televisiestations is iets dat despoten doen''. De Vereniging voor de Burgerrechten in Israel (ACRI) deed een verzoek aan het hooggerechtshof om via een interim-beslissing de maatregel uit te stellen. Op zijn website zei ACRI dat de maatregel geweld doet aan de vrijheid van meningsuiting, het recht op informatie en de persvrijheid. ''Het weerhoudt burgers en inwoners ervan kennis te nemen van een veelheid aan informatie die niet overeenkomt met het Israelische verhaal en die niet wordt uitgezonden via Israelische mediakanalen''. Sami Shehadeh, het hoofd van de Tajamu-partij (de Palestijnse partij die in Israel Balad-partij wordt genoemd), vroeg zich op Twitter af wat Netanyahu's bondgenoten zouden doen om ''de vrijheid van mening te beschermen''. Hij voegde eraan toe dat de extreem-rechtse regering van Netanyahu een gevaar vormt voor Israel en voor het Midden-Oosten,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten