donderdag 24 januari 2019

Israel stelt 16-jarige kolonist in staat van beschuldiging wegens doodslag

Het echtpaar al-Rabi voordat Aisha werd gedood door een steen. 

Een 16-jarige leerling van een yeshiva (religieuze school) in de nederzetting Rechalim op de door Israel bezette Westoever is donderdag in staat van beschuldiging gesteld wegens doodslag. De jongen werd in december met vier andere leerlingen van de Pri Haaretz yeshiva in Rechalim opgepakt onder de verdenking dat zij in oktober stenen hebben gegooid naar de auto waarin de 47-jarige Aisha al Rabi zat. Deze moeder van zeven kinderen werd aan het hoofd getroffen en overleed vrijwel ter plaatse. 
 De 16-jarige jongen, van wie omdat hij Joods is de identiteit niet mag worden vrijgegeven (bij Palestijnse jongeren is dat wel anders) wordt ten laste gelegd dat hij een bijna twee kilo wegende steen door de voorruit van de auto gooide waarin de familie Rabi in de buurt van het Za'atar checkpoint naderde met een snelheid van tegen de 100 kilometer. Het in staat van beschuldiging stellen gebeurde nadat was vastgesteld dat op de betreffende steen zijn DNA is aangetroffen. De andere vier jongeren werden na een week weer vrijgelaten. Als ze Palestijn waren geweest hadden zij wegens het gooien van stenen minimaal enkele jaren gevangenisstraf gekregen. 
 De 16-jarige, die zich tijdens alle verhoren op zijn zwijgrecht had beroepen, besloot nadat de aanwezigheid van zijn DNA was aangetoond toch een verklaring af te leggen: de steen was afkomstig van een route die hij en zijn vrienden vaak hadden gelopen, dat was de reden dat zijn DNA erop terecht was gekomen. 
Het is nu afwachten wat de anonieme stenengooier/moordenaar te wachten staat. Vast en zeker een zeer milde straf. Hem zal zeer zeker niet het lot wachten van de nu 17-jarige Omar Rimawi, die samen met Ayham Sabbah begin 2016 een Israeli doodstak in de Rami Levi-supermarkt in Gush Etzion. De twee jongens, die werden gearresteerd nadat zij neergeschoten en ernstig gewond waren, waren toen allebei 14 jaar. De zaak tegen hen is nu ongeveer drie jaar oud. Beiden zijn nu 17 en de vader van Omar is ervan overtuigd dat de zaak zolang heeft geduurd omdat beiden dan een veel strengere straf kunnen krijgen, volgens het recht voor volwassenen. Het lijkt erop dat hij geen ongelijk heeft: Ayham is onlangs veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. En tegen Omar is een levenslange gevangenisstraf geëist en een boete van vijf miljoen shekel (ongeveer een miljoen euro). 
Dit soort tactieken van de Israelische militaire justitie zijn niet ongewoon, volgens advocaten. Maar de anonieme nu terecht staande yeshiva-leerling zal dit worden bespaard. Ik schat dat het een paar maanden jeugddetentie wordt. En misschien zelfs dat niet, want na de arrestatie van deze jongeren werd onder leiding van rabbijnen al heftig door een aanhang van gelovige kolonisten geprotesteerd.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...