zaterdag 26 januari 2019

Israelische kolonist schiet Palestijn in de rug: de vierde dode Palestijn in twee dagen

Hamdi al Na'san temidden van zijn vier kinderen. (Foto via Twitter)

Updated. Een Israelische kolonist uit de nederzetting Adei Ad heeft zaterdagmiddag nog een vierde Palestijn doodgeschoten, na de drie die eerder vrijdag en zaterdag werden gedood in respectievelijk Gaza en twee plaatsen op de Westoever. De vierde was de 38-jarige Hamdi Taleb Na’san. Hij werd in de rug geschoten tijdens clashes in het dorp al Mughayir in het district Jenin. Zes anderen raakten gewond, van wie één ernstig. Dat gebeurde nadat kolonisten van de 'outpost' Adei Ad de boomgaarden van al-Mughayir binnen waren gevallen en en inwoners van het dorp probeerden de bomen te beschermen. Het Israelische leger kwam daarna tussenbeide om - zoals Israelisch gebruik is - de Palestijnse verdedigers te verspreiden. Daarbij werd geschoten met scherpe munitie, ''rubberkogels'' en stungranaten. De Palestijnen zouden hebben gegooid met stenen. Volgens Gideon Levy van de krant Haaretz stelde het leger naderhand vast dat het dodelijk schot was gelost door één van de kolonisten. Uiteraard is er niemand gearresteerd.
 Levy was een paar dagen eerder ook al in al-Mughayir, waar vorige week vrijdag 25 olijfbomen van 35 jaar oud werden afgezaagd met een elektrische zaag. Uiteraard zijn er ook in dat geval geen schuldigen gepakt. Er is zelfs geen onderzoek gestart. Gideon Levy schreef daar in Haaretz (hier) een verhaal over. Het vervolg van dat verhaal is dat er nu ook een dode is gevallen. De vraag is hoe lang het nog duurt voordat de rest van de wereld doorkrijgt hoe het leven van de Palestijnen onder Israelische bezetting werkelijk is.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...