zondag 6 januari 2019

Joodse terreur op Westoever verdriedubbelde ruimschoots in 2018

De op 12 oktober door kolonisten gestenigde Aisha al-Rabi, moeder van zeven kinderen, samen met haar man. (Foto IMEMC)

Het afgelopen jaar heeft een sterke stijging te zien gegeven in het aantal wandaden gepleegd door kolonisten op de Westelijke Jordaanoever tegenover de oorspronkelijke Palestijnse bewoners. Dat meldt de krant Haaretz. De krant meldt overigens niet welke instantie dit heeft bijgehouden. In midden-december was een aantal van 482 van dat soort voorvallen vastgelegd. In 2017 waren dat er nog 140.
Het gaat om het afrossen en mishandelen van Palestijnen, het gooien van stenen naar Palestijnse auto's, mensen of  of bezittingen, het schilderen van racistische of, zoals de krant het noemt, ''nationalistische'' leuzen, het beschadigen van huizen en auto's, en het afzagen of uitrukken van bomen. Op 12 oktober werd ook een 47-jarige vrouw uit het dorp Bidya in het noorden van de Westoever, moeder van zeven kinderen gedood, toen de auto waarin zij met man en kinderen reed, werd getroffen door grote stenen die door de vooruit ging en haar aan het hoofd troffen. Aisha Mohammed Talal al-Rabi overleed enkele minuten later. Voor deze door Joden gepleegde terreurdaad is nooit iemand gearresteerd. Aisha's broer werd ook al onder deze bezetting gedood. Fawzad Mohammad Bolat werd in 1999 doodgeschoten door militairen toen hij naar Ramallah reisde om zijn huwelijk voor te bereiden.
Volgens Haaretz was er in de jaren 2016 en 2017 sprake van een sterke daling van dit soort incidenten, na de brandstichting in 2015 in een huis in het dorp Duma, waarbij een baby en later ook de beide ouders Dawabshe omkwamen. en een vierjarig jongetje, Ahmed, ernstig werd gewond. Deze gebeurtenis maakte indruk in Israel en er werd toen ook na enige tijd een aantal verdachten opgepakt. Amiram Ben-Uliel, een jonge kolonist en hoofdverdachte in deze zaak, werd in staat van beschuldiging gesteld van drie moorden, maar dit jaar in juli werden twee van de drie aanklachten door de rechter afgewezen, omdat de Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, hem ''ongerechtvaardigd onder druk had gezet''. Een medeverdachte van Ben Uliel werd zelfs in vrijheid gesteld. De Shin Bet had hem blijkbaar aan behandelingen onderworpen die alleen op Palestijnen mogen worden toegepast.
Amiram ben Uliel

In dezelfde tijd dat het drietal verdachten van de moorden in Duma werd gepakt, werd ook een aantal anderen zonder aanklachten vastgezet en weer anderen kregen tijdelijke verboden om bepaalde gebieden te betreden. In het afgelopen jaar waren de meeste verdachten echter weer op vrij voeten terwijl intussen ook andere jongeren actief werden. Zaken als de moorden op twee Israeli's in Barkan, het recentere doodschieten van twee soldaten die een checkpoint bewaakten of de ontruiming (voor de zoveelste keer) van de illegale, op last van het hooggerechtshof ontmantelde ''outpost'' Amona,   droegen ook bij aan de toename.
Een andere reden waarom het aantal incidenten is toegenomen, is volgens het leger dat het aantal gebeurternissen nu beter wordt gevolgd. Veel vandalisme passeerde in de afgelopen jaren blijkbaar zonder dat het werd geregistreerd. Het aantal zaken waarin juridische actie wordt ondernomen blijft echter volgens de mensenrechtenorganisatie Yesh Din (=er is recht) bedroevend laag, zo voeg ik, AbuP. nog maar even toe. Yesh Din meldt dat slechts 3% van klachten van geweld door kolonisten die zijn ingediend door Palestijnen tot veroordelingen hebben geleid.
Volgens Haaretz gaan Israelische militaire kringen ervan uit dat er sprake is van zo'n 300 ultra-rechtse zogenoemde  ''heuveltop-jongeren'' in de kolonistenwereld, waarvan er enkele tientallen gewelddadig zijn. Velen van hen zijn maar 15, 16 jaar oud. Ze zijn het meest actief in de zogenoemde Shiloh-vallei tussen Ramallah en Nablus en in het noorden rond de nederzetting Yitzhar, bij Nablus.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...