maandag 7 september 2015

Moeder van baby die werd gedood door brandstichting op de Westoever nu ook overleden


Riham Dawabshe, de moeder van de 1,5 jaar oude baby Ali Dawabshe, die op 31 juli levend verbrandde bij een brandstichting in zijn huis in het Palestijnse dorp Duma door (vermoedelijk) Joodse terroristen, is nu ook overleden. Zij stierf zondagnacht nadat zij ruim een maand voor haar leven had gevochten. Bij de brandstichting had ze derdegraadsverbrandingen over 90% van haar lichaam opgelopen. Zondag was toevallig ook haar 27ste verjaardag. Riham  was onderwijzeres in een dorp in de buurt van Nablus. Ze zal vandaag, maandag worden begraven. De vader van Ali,  Saad Dawabshe, overleed al eerder, op 8 augustus.
Rihams toestand verslechterde zaterdag vrij plotseling nadat ze al vijf weken aan de beademing had gelegen in de afdeling intensive care van het Tel Hashomer ziekenhuis in Tel Aviv, meldde Haaretz. Van het gezin Dawabshe overleeft nu alleen nog de vierjarige Ahmed. Ook hij werd zwaar gewond - hij liep tweede graadverbrandingen op over 60% van zijn lichaam - maar zijn toestand gaat vooruit.
De daders van de brandstichting zijn niet gevonden. Israel heeft altijd veel meer moeite met het vinden van Joodse daders die terreurdedaden jegens Palestijnen plegen dan met het arresteren van Palestijnse daders van wandaden. Wel heeft Israel de maatregel aangenomen om ook administratieve detentie (gevangenisstraf zonder vorm van proces) op te leggen aan Joodse activisten, zodat ze kunnen worden opgepakt zonder dat er een duidelijke aanklacht tegen hen hoeft te worden geformuleerd. Een aantal kolonisten uit nederzettingen in het noorden van de Westoever is op die manier achter de tralies verdwenen. Daarvóór was dit iets dat alleen Palestijnen overkwam.

2 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

En met het toepassen van de 'administratieve detentie' op joodse Israëli's wordt een maatregel, die ingaat tegen alles waar een rechtstaat voor hoort te staan, ogenschijnlijk gelegitimeerd. Net zoals door het munten van de term 'joodse terroristen' wordt gesuggereerd dat er dan ook steeds terecht van Palestijnse terroristen sprake is, en er gelijkheid in bejegening en behandeling is.

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
Ik denk dat je daar helaas gelijk in hebt.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...