zaterdag 5 september 2015

De cognitieve dissonantie van een Israelische oppositieleider

Herzog
De Israelische oppositieleider Isaac Herzog (''Zionistische Unie"") heeft zaterdag een beroep op de Israelische regering gedaan om vluchtelingen uit Syrië op te nemen. Herzog deed dat tijdens een forumbijeenkomst in Tel Aviv, meldt de krant Haaretz. 
Donderdag had Herzog op zijn Facebook pagina een foto geplaatst van het verdronken driejarige jongetje Aylan Kurdi uit de plaats Kobani, een foto die intussen de hele wereld over is gegaan. Herzog zette erbij dat hij ''al jaren waarschuwt voor de vreselijke slachtpartij in Syria en de ernstige situatie van de vluchtelingen. Maar de wereld zwijgt, '' aldus Herzog. ''...Onze natie kent de lessen van de geschiedenis. We kunnen niet onverschillig blijven tegenover dit grote lijden." 
 Ik, AbuP., heb wel een suggestie voor Herzog.
Welke vluchtelingen waren ook al weer allang vluchteling voordat ze dat tijdens de huidige Syrische burgeroorlog opnieuw moesten vluchten? Ah, juist ja, de Palestijnen. Ook van hen zijn er tientallen, honderden, wellicht nog meer, verdronken bij mislukte pogingen Europa te bereiken. Denk bijvoorbeeld alleen al even aan het Yarmouk-kamp bij Damascus, dat vóór de burgeroorlog zo'n 112.000 inwoners telde, waarvan er nu nog nauwelijks 20.000 over zijn.
Israel heeft de in 1948 en 1967 verdreven Palestijnen nooit de kans gegeven om terug te keren, in weerwil van diverse VN-resoluties. Nu doet zich een prachtige kans om dat alsnog deels goed te maken. Maar ik vrees dat Herzog bij zijn terechte reactie op Facebook deze toch voor heel wat mensen voor de hand liggende link met de Palestijnen helemaal niet heeft gelegd. De gedachte eraan is vermoedelijk niet eens bij hem opgekomen. En dat heeft hij dan gemeen met heel wat meer Israeli's. Het spreekt voor de psychologische blokkade, de cognitieve dissonantie, van waarschijnlijk een heel ruime meerderheid van hen, dat zij bij het woord ''vluchtelingen'' niet eens meer het beeld op hun netvlies krijgen van vluchtende en gevluchte Palestijnen.  Het is wat dat betreft misschien een beetje jammer dat de foto van de verdronken Aylan niet een Palestijns, maar een Koerdisch jongetje betrof.
A general view shows destruction in Yarmouk Palestinian refugee camp in the Syrian capital Damascus, April 6, 2015.
Het Yarmouk-kamp in april 2015 (Foto AFP)

6 opmerkingen:

Ben zei

Netanyahu: Israel Is Too Small(minded?sic) to Absorb Syrian or African Refugees(Haaretz)

Christenen uit de Arabische wereld moeten voorrang krijgen bij de opvang van vluchtelingen in Nederland.
Dat zegt SGP-leider Kees van der Staaij

Slowakije wil 'alleen christelijke vluchtelingen.

En nu op zoek naar een barmhartige Samaritaan.

Abu Pessoptimist zei

Ben,
Netanyahu, de leider van een land dat altijd vindt dat eigenlijk alle Joden ter wereld er zouden moeten komen wonen (zo'n 9 miljoen meer dan er nu wonen) zegt dat Israel te klein is om vluchtelingen op te nemen. Hieruit valt te concluderen dat Israel alleen groot genoeg voor Joden. Isaac Herzog denkt bij ''vluchtelingen'' niet eens aan een van de oudste categorieën vluchtelingen die er zijn in de wereld (hoewel ze bij hem om de hoek wonen). Andere landen vinden het best dat er vluchtelingen komen zolang het maar geen moslims zijn. En onze eigen barmhartige christen Van der Staaij zegt iets dergelijks, waarbij hij even vergeten schijnt te zijn dat de volgelingen van zijn partij in 1939 ook al wat bezwaren hadden tegen mensen die de Here Jezus niet erkende, namelijk Joden die op d vlucht waren voor de nazi's. Vluchtelingen brengen het beste maar ook het slechtste naar boven in de mensheid, lijkt het wel. En het is bijna onmogelijk om je niet te schamen voor sommige mede-Joden of mede-Nederlanders, dezer dagen.

Peter zei

Israël is terecht niet geïnteresseerd in islamitische asielshoppers die ook nog eens terroristen blijken te zijn zodat Israël met nog een vijfde colonne opgezadeld raakt. Dat Europa momenteel zelfmoord pleegt, cultureel en demografisch, en zich onder de voet laat lopen door illegale indringers, betekent niet dat Israël deze idiotie dient te volgen al zou links volk dat graag willen. Overigens, de islamitische landen peinzen er zelf niet over ook maar 1 enkele asielshopper, 99% shopt, liegt en bedriegt en is geen asielzoeker, op te nemen. Reden: te gevaarlijk volk en dan te bedenken dat al die landen zelf door een stel moorddadige psychopaten 'geregeerd' worden. Israël heeft al problemen genoeg met het schorem uit Afrika dat steelt, overvallen pleegt en verkracht (zelfs het linkse lijfblad Haaretz vermeldt dit), dus waarom zou het nog meer geteisem binnenhalen? Dat Afrikanen en moslims stelen en verkrachten die momenteel illegaal de grenzen van Europa binnendringen ontgaat je dus volledig.

Abu Pessoptimist zei

''Peter'',
Hebben de islamitische landen geen vluchtelingen opgenomen? Echt niet? Wat dacht u van Turkije 2,1 miljoen Syrische vluchtelingen, Libanon 1,2 miljoen, Jordanië (geregeerd door de volgens u dus psychopatische koning Abdullah II) 1,4 miljoen, Irak 250.000, Egypte 133.000, Algerije 25.000, Bahrein 5.000, Libië 5.000? En wat dacht u van Iran plm 1 miljoen? Al zijn dat vooral vluchtelingen uit landen waar het Westen heel succesvol democratie heeft gebracht, nl. 950.000 Afghanen en ruim 30.000 Irakezen?
Peinzen die landen er echt niet over om ook maar 1 ''asielshopper'' (zoals u ze noemt) op te nemen?
En ja, inderdaad is me volledig ontgaan dat de moslims die nu Europa binnenkomen allemaal verkrachten en stelen. (Netzomin trouwens als die arme, zwarte vluchtelingen uit de rampgebieden (Zuid)-Sudan en Eritrea die Israel nu zonder pardon naar Rwanda en Uganda of zelfs hun land van herkomst deporteert). Ik geloof namelijk dat aanwijzingen voor dat stelen en verkrachten voornamelijk te vinden zijn in de koppen van racisten zoals u. Want dat u door en door xenofoob, moslimhater, racistisch en ook nog heel slecht op de hoogte bent, dat is me niet ontgaan. Nee, in het geheel niet.

Elisabeth zei

Zou in de jaren dertig de haat tegen Joden net zo heftig zijn geweest? (Zie de beangstigende mail van 'Peter' over Moslims.) Ik heb soms het idee dat dat toen in Nederland een veel minder prominente rol speelde dan Moslimhaat nu. Natuurlijk kwam Hitler vervolgens de boel bezetten en collaboreerden de meeste mensen toen, waardoor de Joden toch vermoord werden, maar zaten de mensen in Nederland in de aanloop naar de bezettingsjaren echt net zo te schuimbekken over Joden als over Moslims nu?

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Een terechte vraag, lijkt me. Ik kan er geen eenduidig antwoord op geven. Maar binnen de NSB, bijvoorbeeld, waren de meningen verdeeld. Meinout Rost van Tonningen was vurig antisemiet (evenals zijn vrouw, de ''zwarte weduwe'' die hem lang overleefde). Partijleider Mussert, daarentegen, was veeleer een softie, die nota bene een Joodse vriend had (ene Josephus Jitta) en de partij ook pas laat, onder druk van de Duitse nazi- buren en mensen als Rost van Tonningen, voor Joden gesloten heeft verklaard. Ik denk dat er heel veel latent antisemitisme was in Nederland, in veel christelijke milieus bijvoorbeeld, en ook wel in de ''betere kringen'', die Joden uitsloten (Roei en Zeilvereniging de Maas in Rotterdam en andere, vergelijkbaar ''keurige'' clubs). Maar daarnaast was er denk ik, maar heel weinig virulent antisemitisme van het soort dat Rost van Tonningen etaleerde en dat nu door mensen als Peter, maar ook door veel rechtse Joden en hun sympathisanten, ten aanzien van moslims wordt geventileerd. Ik denk dat je wel eens gelijk zou kunnen hebben.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...