zondag 13 september 2015

Politie veegt de Tempelberg/Haram al-Sharif schoon aan de vooravond van joods nieuwjaar


Politie sluit de deuren van de Aqsa-moskee af met kettingen. (Foto Silwan Information centre).

Het joodse nieuwjaar is ingeluid met botsingen op de Tempelberg/Haram al-Sharif in Jeruzalem. Een onbekend aantal Palestijnen raakte gewond. Volgens de Israelische krant Haaretz braken de botsingen uit omdat de Israelische politie ervan uitging dat de Palestijnen van plan waren geweest het bezoek te verhinderen van Joden aan de vooravond van het joodse nieuwjaar, Rosh Hashana. Haaretz citeerde de  politie die meldde dat de Tempelberg aan de vooravond van Rosh Hashana was opengesteld voor Joden die er wilden bidden. Het is voor zover ik (AbuP,) weet voor het eerst dat de Israelische politie zo'n opmerking maakte. Dit is namelijk in strijd met de ''status quo'' die met de islamitische autoriteiten is afgesproken. Die is namelijk dat Joden er niet mogen bidden.
Het Palestijnse persbureau Ma'an schreef dat de Israelische politie het gebied om kwart voor zeven in de ochtend overviel, traangas en ''rubberkogels'' afvuurde en de Palestijnen terugdreef in de Aqsa-moskee, waarvan de deuren af werden gesloten met kettingen en balken. Tot de Joodse bezoekers die de Tempelberg kort daarna bezochten om er te bidden, behoorden minister van Huisvesting Uri Ariel (HaBayit HaYehudi) met een dertigtal andere activisten. De situatie was voor het politie-optreden al gespannen doordat Israel al enkele weken lang strenge restricties hanteerde voor islamitische bezoekers van de Haram al-Sharif en omdat minister van Defensie Ya'alon twee dagen geleden twee groeperingen verbood die waren opgericht om de Haram al-Sharif te beschermen tegen een Joodse religieuze nationalisten die erop uit zijn de heerschappij over het terrein met de moskeeën over te nemen.
Vrijdag braken in het nabijgelegen Silwan, een wijk van het geannexeerde Oost-Jeruzalem, ook al heftige botsingen uit, nadat kolonisten uit één van de recent overgenomen huizen in deze wijk de 8-jarige  Zeid Abu Qweider na een woordenwisseling aanvielen. Zijn vrienden en volwassenen kwamen hem te hulp, waarop een vechtpartij uitbrak. Een aantal kinderen en een man van 60 raakten gewond doordat de kolonisten hen besproeiden met pepperspray. Ee groot aantal anderen moest worden behandeld voor een overdosis traangas, nadat politie de kolonisten te hulp was geschoten.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...