dinsdag 15 september 2015

Israel treedt voor derde achtereenvolgende dag hard op tegen moslims op de ''Tempelberg''


Voor de derde achtereenvolgende dag hebben Israelische politietroepen dinsdagmorgen vroeg de Tempelberg/Haram al-Sharif in Jeruzalem bestormd en schoongeveegd van moslims teneinde het bezoek van joodse religieuze nationalisten en eventueel toeristen aan de plek mogelijk te maken. De politie vuurde traangas- en stungranaten af, evenals ''rubberkogels'' en achtervolgde de moslims, van wie de meesten in de Aqsa-moskee hadden overnacht teneinde zich te kunnen verzetten tegen het bezoek van biddende Joden, tot in de moskee. Daarbij liepen ze met hun laarzen over de tapijten. Zesendertig Palestijnen raakten gewond, maar konden ter plekke behandeld worden, inclusief een jongen die door een rubberkogel aan het hoofd getroffen werd en van wie de wond met tien hechtingen moest worden gehecht. 
De lessen van de Aqsa-meisjesschool, de Aqsa-jongenschool, en de Dar al-Aytam school die op de Harama al-Sharif  zijn gevestigd moesten worden afgezegd, omdat de politie leerlingen en leraren verhinderde het terrein te betreden. Joden konden het terrein wel op, onder begeleiding van zwaar bewapende politie.
Verschillende instanties hebben de afgelopen dagen tegen het Israelische optreden geprotesteerd, onder wie de koning van Jordanië, de PLO, de Arabische Liga en de Sauische minister van Buitenlandse Zaken.
In Hebron sloten de Israeli's intussen de Ibrahimi-moskee voor de 200.000 Arabische inwoners van Hebron om de Joodse kolonisten die zich temidden van de Palestijnen hebben gevestigd, de gelegenheid te geven in de moskee het joodse nieuwjaar te vieren. De moskee gaat deze maand nog een vijftal andere keren om vergelijkbare redenen dicht voor de moslims. Even leek het erop dat zij ook tijdens de islamitsiche feestdag Eid al-Adha op staat moeten bidden. omdat die dag op 23 september leek te gaan samenvallen met Grote Verzoendag. Het laatste nieuws is echter dat Eid al-Adha waarschijnlijk pas op de 24ste begint, zodat er nog hoop is voor de moslims in Hebron.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...