dinsdag 1 september 2015

Kolonisten nemen in Silwan in Oost-Jeruzalem voor de tweede keer in een week een huis over

 (Foto Silwan Information Centre)

De organisatie van Joodse kolonisten Ateret Cohanim heeft dinsdag opnieuw een gebouw in bezit genomen in de buurt Batn al-Hawa in  Silwan, een wijk van  Oost-Jeruzalem. Een groep kolonisten, begeleid door politie, brak in de  in de vroege ochtend de deur open van een huis dat toebehoorde had aan de inmiddels overleden Jihad Sarhan en dat leegstond. Afgelopen donderdag namen kolonisten ook al bezit van een huis vlak naast dat van Jihad Sarham, dat toebehoorde aan Jamal Sarhan. Dat huis stond op grond stond waarvan Ateret Cohanim het eigendom claimde - op basis van papieren die teruggingen tot vóór 1938 (voordat Jemenitische Joden die in Silwan woonden door de Britten werden geëvacueerd). Dit eerste huis zou door de eigenaar Jamal Sarhan aan Ateret Cohanim zijn verkocht. Van het huis van Jihad Sarhan beweerden de kolonisten dat het eveneens aan hen was verkocht. Maar het Silwan Information Centre, het informatie centrum van de wijk, zei in een verklaring dat het inderdaad mogelijk was dat het huis van Jihad Sirhan in die andere overeenkomst besloten was, maar dat in  dat geval deze tweede overeenkomst illegaal was.

Onmiddellijk nadat de kolonisten hadden ingebroken in het huis van wijlen Jihad Sarhan, braken heftige onlusten uit in de buurt Batn Al-Hawa. Jonge Palestijnen gooiden molotovcocktails naar de troepen die de kolonisten begeleidden en naar andere ''outposts'' van kolonisten in de wijk. Tientallen mensen kregen ademhalingsmoeilijkheden door de grote hoeveelheden traangas die in wild weg werden afgevuurd tussen de huizen. Ook werden verschillende jongeren gewond door ''rubberkogels''. Twee mensen werden gearresteerd, Samah Sarhan en Maher Sarhan, beiden familie van de oorspronkelijke eigenaar van het huis.
Kolonisten hebben  nu 39 huizen in bezit in Silwan en wonen er met ongeveer 400 mensen. De afdeling voor ''Zaken de onderhandelingen betreffende'' van de PLO heeft de overnames vorige week scherp veroordeeld en sprak van een systematisch streven van de kolonisten om Oost-Jeruzalem, en ''met name Silwan, etnisch te zuiveren van Palestijnen'', iets waarbij zij ''politieke, juridische en procedurele steun ontvangen van de Israelische regering', aldus de verklaring van deze PLO-afdeling.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...