vrijdag 25 september 2015

Israel: minimumstraf voor gooien van stenen of molotovcocktails nu vier jaar gevangenisstraf

Critics say the new Israeli law only targets Palestinians protesters, but spares Israeli settlers [EPA]
Stenengooiende kolonisten. Zouden die ook minimaal vier jaar krijgen? (Foto EPA) 

Het Israelische ''veiligheidskabinet'' (een deel van de ministers die zich met veiligheid bezighouden) heeft de minimumstaf voor het gooien van stenen of molotovcocktails verhoogd tot vier jaar gevangenisstraf. Dat is een vijfde van de maximumstraf die wettelijk 20 jaar bedraagt. De nieuwe maatregel is geen wet, maar een tijdelijke bestuurlijke richtlijn die voorlopig geldt voor drie jaar.
De reden dat het geen wet is, is te danken aan procureur generaal Yehuda Weinstein, die er niet voor voelde het minimum wettelijk vast te leggen. Hij suggereerde een tijdelijke maatregel van een jaar uit te vaardigen. Het kabinet besliste ten gunste van drie jaar.
De maatregel geldt overigens alleen voor volwassenen. Ook kunnen rechters op goede gronden nog van de regel afwijken. Het kabinet onderzoekt intussen of het, als het gaat om minderjarigen die ouder zijn dan 14, mogelijk is het salaris of de uitkering van hun ouders stop te zetten. In het geval het gaat om kinderen van tussen de 12 en 14 jaar wil de regering onderzoeken of er boetes kunnen worden opgelegd aan de ouders en borgsommen als het gaat om kinderen onder de 12.
Een belangrijk deel van de vergadering van het veiligheidskabinet ging overigens over nieuwe schietinstructies betreffend stenengooiers of gooiers van molotovcocktails. Tot dusver was de regel dat een soldaat of politieman met scherp mag schieten als hij denkt dat zijn leven in gevaar is. Dat wordt nu uitgebreid: er mag nu geschoten worden als de politieman denkt dat het leven van een burger wordt bedreigd. Eerder was al besloten om scherpschutters met 0,22 Ruger geweren (een kleiner kaliber dan de M-16) uit te rusten om het vuur op stenengooiers te kunnen openen.
Veel zal het allemaal niet uitmaken, zo denk ik, AbuP. De straffen voor het gooien met steen zijn toch al draconisch en er wordt ook nu al regelmatig met scherp op stenengooiers geschoten. Maar de Israelische regering heeft kennelijk het gevoel dat zij iets moet doen in het licht van de toegenomen spanningen rond de Tempelberg/ Haram al-Sharif, die zijn veroorzaakt door de toename van het aantal religieus-nationalistische Joden dat de Tempelberg wil bezoeken en de maatregelen die Israel dan neemt om moslims op het gebied rond de Aqsa-moskee te weren.

1 opmerking:

inke zei

Natuurlijk geldt het niet voor stenengooiende kolonisten. De moordenaars van de familie Dawabshe worden niet eens vervolgd. Volgens Min. van Defensie Ya'alon weten ze toch wie het zijn maar kunnen ze niet worden opgepakt. Maar.... Israël is heus een rechtstaat en democratie, hoor.

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...