woensdag 16 september 2015

Rellen in Arabisch Jeruzalem na drie dagen van heftig Israelisch politie-optreden bij Aqsa-moskee


(Foto Ma'an News)

Na drie dagen van heftig Israëlisch optreden op het gebied van de Aqsa-moskee (Tempelberg) tegen Palestijnen die reageerden op een oproep van nationalistische Joden om massaal  in het gebied te gaan bidden, zijn dinsdagavond in meerdere wijken van Jeruzalem rellen uitgebroken. 
Ma'an News meldt dat de ongeregeldheden plaatsvonden in de wijken en dorpen al-Issawiya, at-Tur, het Shu'afat kamp, Silwan, Sur Bahir, en al-Sowwana.
Muhammad Abu al-Hummus, een lid van het plaatselijke volkscomité in Issawiya, zei dat daar de rellen begonnen nadat de Isareli's twee jongeren achterna hadden gezeten, waarbij de één gewond raakte en de ander werd gearresteerd. Tijdens de ongeregeldheden die daarop volgden spoten de Israeli's stinkend, zogenaamd ''skunk water'' in de straten en over een moskee. Een 13-jarige meisje, Saly Yousif Muhessien, die in een naburig park liep, werd aan de nek gewond door een zogenoemde ''rubberkogel'' (een stalen cylinder die met rubber is overtrokken). In het Shu'afat kamp wierpen jongeren molotovcocktails naar een checkpoint. Daarbij vatte een controletoren vlam.
De Israeli's schoten terug met traangas en en ''rubberkogels''. In de wijk as-Sowanna gooiden jongeren vuurwerk naar de nederzetting Beit Orot, die op land van de wijk is gebouwd. In Silwan, pal ten zuiden van de Aqsa moskee werden traangasgranaten afgevuurd en de straten gesproeid met skunk water. In het dorp Sur Bahir braken onlusten uit toen kolonisten naar de ingang van het dorp liepen, Israëlische vlaggen hesen en leuzen riepen over een Israelische automobilist die om het leven zou zijn gekomen doordat er een steen naar zijn auto was gegooid.
Het Israelische optreden op het terrein van de Aqsa-moskee heeft van veel kanten in de Arabische wereld heftige reacties uitgelokt. Hanan Ashrawi, een bestuurslid van de PLO beschuldigde de Israeli's ervan voorbereidingen te treffen om de zeggenschap over het terrein over te nemen. De afspraken tussen Israel en de onder Jordaanse supervisie opererende islamitische Waqf, die het terrein beheert, luiden dat Joden het gebied mogen betreden maar er niet mogen bidden. Dit jaar heeft de Israelische politie echter de moslims drie dagen achtereen teruggedreven in de Aqsa-moskee en het terrein voor andere moslims gesloten gehouden, terwijl grote groepen Joden onder politiebegeleiding de gelegenheid kregen om hun gebeden te zeggen.
In Israel lagen de accenten wat het nieuws betreft echter een beetje anders. De kranten hebben daar drie dagen achtereen bericht dat de moslims waren begonnen en dat ''de politie optrad omdat zij aanwijzingen had dat de moslims rellen wilden veroorzaken op de Tempelberg''. Ook was daar prominent in het nieuws dat een automobilist, Alexander Levlovich, zondagavond was omgekomen bij een auto-ongeluk dat veroorzaakt zou zijn doordat er een steen naar zijn auto was gegooid. Premier Netanyahu riep woensdag een ''spoedzitting'' van enkele ministers, vertegenwoordigers van het openbaar ministerie en veiligheidsmensen bijeen om strengere maatregelen tegen stenengooiers te bespreken. Onder meer zou hij overwegen minimum-straffen in te stellen. Ook zou hij in willen stellen dat leger en politie met scherp op stenengooiers mogen schieten. Maatregelen werden echter deze woensdag nog niet genomen.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten vierde Palestijn dood bij demonstraties tegen ''wilde'' nieuwe nederzetting

Ahmad Bani Shamsa  Israelische militairen hebben bij de ''wilde'' nederzetting Evyatar ten zuiden van Nablus opnieuw een sl...