woensdag 2 september 2015

Israel sloopt opnieuw 25 gebouwtjes van Bedoeïenen in de buurt van Jeruzalem

Foto's B'tselem.

Israelische eenheden hebben maandag ongeveer 25 structuren en gebouwtjes vernield van de Bedoeïenengemeenschap van de Khdeira, in de buurt van Jeruzalem De gemeenschap woont ten oosten van weg nr 60, tussen het Palestijnse dorp al-Jaba' en de Israelische nederzetting Adam. De 25 gebouwtjes dienden elf families tot onderkomen en als opslagruimte of stal. Ongeveer 100 mensen werden dakloos door de sloop, onder wie 70 kinderen die juist een paar dagen geleden aan hun schooljaar waren begonnen.  De hele Khdeira gemeenschap telt een 50-tal families, samen gaat het om ongeveer 500 mensen.
De sloop van maandagmorgen was een nieuwe aflevering in een serie sloopacties en vernielingen die in augustus plaats vonden met als doel de verdrijving van de gehele Bedoeïenenbevolking uit wat onder de Akkoorden van Oslo Area C is, zegt de Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem. (Area C is  het gebied waar Israel heer en meester is en waar de meeste nederzettingen liggen). Het totale aantal onderkomens, tenten en andere gebouwen die in augustus door het zogenoemde Burgerbestuur (het militaire bestuur van de Westoever ) zijn gesloopt, ligt nu rond de 50. Dat is ongeveer net zoveel als in de hele eerste helft van 2015. Het verdrijven van de bevolking uit bezet gebied,  is in strijd met het volkenrecht, dat bevolkingen in bezette gebieden een beschermde status toekent. B'tselem is bezig een volledig rapport op te stellen, dat in de komende dagen zal verschijnen.

A boy near demolished structures in the Palestinian community of al-Khdeirat this morning. Photo: 'Amer 'Aruri, B'Tselem.


In het noorden van de Jordaanvallei worden intussen tientallen families in het gebied rond Al-Malih gedurende de dag van huis en haard verdreven om plaats te maken voor een militaire oefening. Dit soort verdrijvingen zijn schering en inslag in dit gebied. Tijdens de ramadan in de maand  juni gebeurde dit zeven keer, meldt B'tselem. Ook deze militaire oefeningen hebben de bedoeling de Bedoeïenenbevolking voorgoed uit de betreffende gebieden te verdrijven, zo bleek uit een recente publicatie in de krant Haaretz, schrijft B'tselem.   

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...