donderdag 17 september 2015

Sabra en Shatila

 
Drieëndertig jaar geleden is het vandaag alweer, de slachtpartij in de Palestijnse kampen Sabra en Shatila in Beiroet door de christelijke Kataeb=-militie geleid door Elie Hobeika, georganiseerd door de Israelische minister Ariël Sharon en onder het toeziend oog van zijn troepen. Tweeëneenhalve dag duurden de moorden op - vooral - ouden van dagen, vrouwen en kinderen, tot de Israeli's en op de ochtend van de 18e een einde aan maakten. Toen waren naar schatting een 3.000 mensen gedood.
Opdat we het niet vergeten, dit Guernica van het Midden-Oosten.   

6 opmerkingen:

Franca zei

Dat gaat de goede kant op, al 500 minder dan in je eerste verhaal waarnaar je verwijst, nu nog eens 2540 van het totaal afhalen en je bent ongeveer bij het juiste aantal doden zoals opgegeven door de Libanese politie. Het Israëlische leger schatte overigens dat het aantal doden ca. 700 à 800 waren. Bijzonder detail: het interesseerde niemand in de Arabische staten ook maar iets want niemand was in de moordenaarsbende van Arafat geïnteresseerd en al helemaal niet de Libanezen.

Dan Kepeliouk zelf. Kapeliuk die beweerde dat Begin palestijnen beesten noemde die lopen op twee benen, een leugen net als zou Sharon hebben gezegd dat Arabische meisjes verbrand en verkracht dienden te worden of hij zou hebben gezegd dat hij Amerika controleert. Begin zou volgens Kapeliuk hebben gezegd dat Joden een superras is, goden op aarde en de andere rassen inferieur zijn enz enz. Kapeliouk is een even grote leugenaar als Franklin Lamb, Hezbollah-vriend (en niet te vergeten dief en plagiaris), die als hij geen verhaal heeft deze ter plekke verzint. De kolder van Kepeliouk rouleert dan ook bij Lamb. Hier wat Begin gezegd zou hebben volgens Kapeliouk :
“"Our race is the Master Race. We Jews are divine gods on this planet. We are as different from the inferior races as they are from insects. In fact, compared to our race, other races are beasts and animals, cattlce at best. Other races are considered as human excrement. Our destiny is to rule over the inferior races. Our earthly kingdom will be ruled by our leader with a rod of iron. The masses will lick our feet and serve us as our slaves."
http://www.countercurrents.org/lamb010709.htm
Om het even welke politicus die dit had gezegd, hij had direct kunnen opstappen. Wat zei Begin nou werkelijk? Dit namelijk: The children of Israel will happily go to school and joyfully return home, just like the children in Washington, in Moscow, and in Peking, in Paris and in Rome, in Oslo, in Stockholm and in Copenhagen. The fate of… Jewish children has been different from all the children of the world throughout the generations. No more. We will defend our children. If the hand of any two-footed animal is raised against them, that hand will be cut off, and our children will grow up in joy in the homes of their parents.
Maar Kapeliouk moet natuurlijk zijn ‘sappig’ verhaal wel kunnen verkopen aan de New Statesman. Zover over zijn betrouwbaarheid die dus gelijk is aan nul en dat blijkt dan ook uit het aantal doden in Sabra en Sjatila die in de duizenden loopt volgens hem.
Ik mis bij je dat Arafat vanuit Libanon de Israëlische bevolking terroriseerde met raketten, aanhoudend terreuraanslagen pleegde en een moordaanslag pleegde op ambassadeur Argov en dat de PLO de Libanese bevolking terroriseerde dmv aanslagen en Libanon tot terreurcentrum gemaakt.

Ik mis de ruim 1200 vermoorde Israëliërs, vermoord door Arafat en zijn bende in de jaren 70 en dat zijn bende uit ca 30 nationaliteiten bestond. Moordenaars uit Bangladesh, Syrië, Jordanië, Algerije, Frankrijk, kortom bedenk een werelddeel en er was wel iemand uit een land van dat continent.
Ik mis de slachtpartij van Damour begaan door de PLO in 1977
En toen kwam Sjabra en Sjatila en namen de Falagisten wraak na de eindeloze, gruwelijke moorden en verminkingen en aanslagen van de PLO op Christenen en niet te vergeten moslims, want die staan ook altijd op de dodenlijst van palestijnen.

Hoe zei Orwell het ook al weer?: ‘De waarheid is verraad in het rijk van leugens’. En daar is geen speld tussen te krijgen.

Abu Pessoptimist zei

Franca, of hoe je ook heten mag,
De regel hier is: je geeft me een emailadres of anders geen commentaar. Je mag nog (kort) reageren op wat hieronder staat, daarna is het - zonder adres - genoeg geweest.

Het was heus niet alleen Amnon Kapéliouk die meldde dat Menachem Begin de Palestijnen ''beesten met twee benen'' had genoemd. Het is algemeen bekend dat Begin dat deed. Ikzelf herinner me nog heel goed dat ik het destijds ook groot heb gemeld in Het Parool.
Kapéliouk heeft waarschijnlijk met zijn boekje ''Enquête sur un massacre'' het beste en meest betrouwbare verslag gemaakt van de moordpartij in Sabra en Shatila. Hij kwam op 3.000 à 3.500 doden. Ikzelf telde op 20 september 1982, twee dagen nadat het moorden was gestopt, een aantal van zeker meer dan 600 doden. Bekend was verder dat de Falangisten tijdens hun ''werkzaamheden'' onbekende aantallen slachtoffers in massagraven hadden begraven, nadat ze van de Israeli's een bulldozer hadden geleend. Ook zijn aantallen inwoners van Sabra en Shatila afgevoerd naar onbekende plaatsen, en nooit teruggevonden. De juiste aantallen slachtoffers zullen we nooit weten, mede omdat vaak hele families waren uitgemoord. Maar Kapéliouks schatting lijkt mij (en vele anderen) realistisch, gebaseerd op wat ik zelf heb gezien, en wat anderhand door getuigen is verklaard. De Libanese politie heeft de moorden nooit onderzocht (te explosief wegens de betrokkenheid van de Falangistische christenen, een niet onbelangrijke speler op het politieke toneel in Libanon). En de Israelische schatting van 700 à 800 is niet van het leger, maar van de Commissie Kahane, die in essentie een witwas-commissie is geweest die de Israelische betrokkenheid zoveel mogelijk heeft verdoezeld en het dodental absurd laag heeft geschat. Zoals gezegd ik telde ongeveer dat aantal alleen al die maandag 20/9/82.
Wat de andere citaten van Kapéliouk betreft, weet ik niet zoveel te zeggen, behalve dit: Ik heb Kapéliouk persoonlijk gekend en weet dat hij een uiterst conscentieus journalist was, een betrouwbaar iemand die het afglijden van Israel naar rechts zeer aan het hart ging en daar zorgvuldig over berichtte. Meer zal ik er niet over zeggen.
Verder geef je dan nog wat geschiedenisles - maar niet zo goed. Damour en Sabra en Chatila werden vooraf gegaan door de moordpartijen op de Palestijnen van het kamp Tel al Zaatar (dat laat je weg, evenals het feit dat de Libanese burgeroorlog was begonnen met een moord van Falangisten op een buslading Palestijnen). Maar (en dit terzijde)het feit dat Ariel Sharon deze geschiedenis wèl kende en wist wat er in Damour gebeurd was, en vervolgens de Falangisten onder leiding van het Israelische leger losliet op Sabra en Shatila, getuigt natuurlijk van zijn diepe betrokkenheid bij deze moorden. Dat de Commissie Kahane hem alleen indirect verantwoordelijk achtte, is dan ook niet anders dan schandalig te noemen.
Yasser Arafat en de PLO waren niet bij iedereen geliefd in Libanon, dat is juist, maar raketten op Israel schoten ze in het jaar voorafgaande aan Israels inval niet af.
Sterker nog: ze hadden in die tijd niet eens dat soort raketten (je bent in de war met Hamss en Hezbollah, 20, 30 jaar later). Ze haddden vooral wat middelzware artillerie, maar die werd tijdens een bestand waar Arafat strikt de hand aan hield ongeveer een jaar lang niet gebruikt.
Ook heeft Arafat de aanslag op ambassadeur Argov niet uitgevoerd, dat was de anti-Arafatgroep van Abu Nidal, die voor de gelegenheid was ingehuurd door de Iraakse geheime dienst om de Israeli's te provoceren Libanon binnen te vallen. Sharon greep de kans onmiddellijk aan. De aanslag van Arafats vijanden was een hoogst welkom excuus voor hem om Arafat, die een aantal eerdere provocaties van het Israelsiceh leger niet had beantwoord, alsnog eindelijk aan te vallen, ook al wist hij dat de aanslag niet het werk was van de PLO.

Elisabeth zei

Mag ik deze link naar je blog hier toevoegen?

http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2009/06/remembering-amnon-kapeliouk.html

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Natuurlijk mag dat. Een ontzettend aardige man. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan die ontmoetingen denk. Bovendien heb ik veel van hem en zijn gelijken onder de Franse journalisten (hij schreef voor Le Monde diplomatique), geleerd. Kapéliouk, Eric Rouleau, en Alain Gresh, voorbeelden qua aanpak, zowel als qua stijl.

Paul Kuiper zei

Abu Pessoptimist, complimenten voor de rustige en zorgvuldige manier waarop je zo'n stoorzender als die zogenaamde "Franca" van repliek dient. Ongelooflijk dat zo iemand zelfs even beweert dat de aanslag op de Israëlische ambassadeur Argov werd gepleegd door Arafat, terwijl de Britse politie Scotland Yard al na enkele dagen bekend maakte dat de aanslag gepleegd was door het groepje van de anti-PLO-gezinde extremist Aboe Nidal (die nota bene door het PLO-gerecht bij verstek ter dood veroordeeld was).

Iedereen die de feiten kent weet dat deze aanslag juist vrijwel zeker gepleegd werd met de bedoeling om Israël een voorwendsel aan te reiken om Libanon binnen te vallen en de PLO uit te schakelen, wat Begin en Sharon inderdaad deden, met als gevolg het om het leven brengen van minstens 17.000 Palestijnen en Libanezen in de drie maanden juno, julij en augustus 1982, om het over september (Sabra en Shatila) nog niet eens te hebben.

Dit zegt heel wat over de betrouwbaarheid van de beweringen van degene die zich hier achter de naam "Franca" verschuilt.

Anoniem zei

Dank Paul Kuiper en Maarten Jan.

Door op deze manier over de berichtgeving van "Franca" te schrijven kan een hoop bereikt worden met dit blog.
Ik vind dit - zeker op langere termijn - heel waardevol...!

Herman

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...