zaterdag 19 september 2015

Heftige protesten in Jeruzalem en op de Westoever tegen Israels optreden op Haram al-Sharif

Israeli police patrol a neighbourhood in Jerusalem
Elf Palestijnen zijn vrijdag gearresteerd en een flink aantal gewond (21 volgens de krant Haaretz, maar volgens Ma'an veel meer ) tijdens wijdverbreide botsingen tussen Palestijnen en Israelische politie-eenheden in meerdere wijken van Oost-Jeruzalem 
en op de Westoever. De onlusten waren onder meer een protest tegen Israelische restricties voor Palestijnen om het gebied van de Aqsa-moskee te betreden. Israel hield mannen onder de veertig tegen met als gevolg dat velen in de straten moesten bidden.
Maar meer nog dan gericht tegen deze restricties waren de protesten een gevolg van de al enkele weken oplopend spanningen rond de Aqsa-moskee, die een hoogtepunt bereikten toen Israel tijdens het Joodse Nieuwjaar tot driemaal toe de Haram al-Sharif 's ochtends hardhandig schoonveegde en alle moslims er vervolgens de heel ochtend weghield, om Joden de gelegenheid te geven er een bezoek te brengen en te bidden. Onder meer de Hamas -beweging had daarom opgeroepen tot een ''dag van woede''.

De Palestijnen vrezen dat Israel bezig is het sinds 1967 bestaande akkoord over de ''status-quo'' af te schaffen dat niet-moslims verbiedt om bij de Aqsa-moskee te bidden. Het laatste restje Palestijnse soevereiniteit in het in 1967 veroverde en geannexeerde Oost-Jeruzalem zou daarmee teniet worden gedaan. De Palestijnse vrees wordt gevoed door het stijgende aantal Joden dat de Tempelberg bezoekt en er geen geheim van maakt dat ze daar willen bidden. Het aantal is nog steeds niet veel meer dan een 10.000 per jaar, maar is wel in 2014 verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Bovendien is er sprake van een stijging van het aantal uitlatingen van Joden die een Derde Tempel willen bouwen op de plaats waar nu de Aqsa- en Rotkoepelmoskeeën staan toegenomen. Onder hen zijn belangrijke personen en leden van de regering, zoals minister van huisvesting Uri Ariël.
Er werden botsingen gemeld in Jabal al-Mukabbir, Issawiya, het Shu'afat kamp, at-Tur, Silwan, Abu Dis, al-Izzariya, as-Suwwana and Wadi al-Joz. In Jabal al-Mukabbir, werden acht jongeren opgepakt, veiliegheidscamera's in beslag genomen en winkels gedwongen te sluiten, nadat drie Israelische politiemannen gewond waren geraakt door een molotovcocktail. Dat was gebeurd, volgens een politiewoordvoerster, toen zij jongeren achterna zaten die een blokkade wilden opwerpen. In het Shu'afat kamp werd een woordvoerder van de Fatah-beweging gewond door scherpe munitie, terwijl tientallen gewond raakten door een overdosis traangas. In Abu Dis en al-Izzariya werd stevig gevochten op een kruispunt en op de weg van de Quds Universiteit. Hier werden tientallen geraakt door ''rubberkogels''. Van hen moesten er vier worden afgevoerd naar een kliniek. In al-Issawiya werden tientallen mensen gewond door grote hoeveelheden traangas en/of rubberkogels toen Israelische politie-eenheden het gebied bestormden. In at-Tur werd een jongen aan het hoofd gewond door een ''rubberkogel''. In as-Suwwana vuurden Israelische politiemannen met traangas en rubberkogels vanaf de daken op Palestijnse jongeren die stenen gooiden naar de illegale nederzetting Beit Orot in de wijk. De rellen braken uit ondanks (of juist dankzij) het feit dat Israel honderden extra politiemannen op de been had gebracht. Tijdens een spoedzitting had de Commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset (het parlement) vrijdagmorgen het oproepen van 800 man reservisten van de grenspolitie goedgekeurd om de spanningen die tijdens het Joodse Nieuwjaar tot uiting kwamen het hoofd te bieden. Volgens de autoriteiten waren er vrijdag al met al zo'n 3.000 man politie op de been.
Op de Westoever vonden vrijdag op veel plaatsen eveneens zeer heftige botsingen plaats. In de plaats Kafr Qaddum bij Qalqiliya werden twee tieners getroffen door scherpe munitie en raakten 15 anderen gewond door rubberkogels. Bij de gevangenis in Ofer werden nog eens 15 anderen gewond, van wie zes door scherpe munitie. Verder vielen er gewonden bij het Qalandiyya checkpoint, in Bil'in, Hebron, Nablus, Tulkarem, en bij het ''300 checkpoint'' in Bethlehem.
Afgezien van deze botsingen vond vrijdag ook nog het volgende plaats:
In de Jordaanse hoofdstad Amman betoogden eveneens duizenden mensen tegen het Israelische optreden op de Haram al-Sharif tijdens het Joodse Nieuwjaar.
In Jeruzalem werd een bus in brand werd gestoken, nadat hij met stenen was bekogeld en de chauffeur was gevlucht.
Vanuit Gaza werden twee raketten afgevuurd die landden in Zuid-Israel zonder daar schade aan te richten. Israel voerde vrijdagavond laat luchtaanvallen uit in Gaza zonder dat daarbij slachtoffers vielen.

3 opmerkingen:

Peter zei

Kijk nou eens. Palestijnen slaan jongen in elkaar.

https://www.youtube.com/watch?t=38&v=-uOpsGV6isc

Zou je ook eens moeten laten zien, Hijmans. Maar ja, jeen Joden hè die dader zijn.

Abu Pessoptimist zei

'Peter',
Ik heb vaak genoeg geschreven over de door de VS (en Europa) getrainde ''veiligheidstroepen'' van Abbas en hun zegenbrengende activiteiten. Je kunt het met googelen opzoeken op dit blog. Probeer bijvoorbeeld de naam Dayton. Maar deze gebeurtenis viel buiten het kader van het belangrijkere nieuws van de opstanden in Jeruzalem en elders op de Westoever. En bovendien .. als ik alle keren dat mensen in elkaar geslagen en/of mishandeld worden in Israel/Palestina zou vermelden (meestal Palestijnen door Joden, een heel enkele keer Joden door Palestijnen, en ook wel Palestijnen door Palestijnen) kwam ik nergens anders meer aan toe. Ik houd het bij ''grotere'' zaken (gebeurtenissen waar meer mensen bij betrokken zijn, gebeurtenissen met structurele impact, gebeurtenissen waarbij doden vallen, dat soort dingen). Ik moet nu eenmaal grenzen trekken.

Trees zei

En de Palestijnse politieagenten ik moet het even in het engels schrijven , daar ik een vertaling heb van de arabische gerechtsorder "Some of the palestinian officers involved in beating the youth from Bethlehem were sentenced for three months, others have to appear for a disciplinary committee".
Ik wilde dat Israel zo snel was met agressief gedrag van hun politie , te straffen. Abu als je geinteresseerd bent in de Arabische versie, kan ik het je sturen via Whatsapp. Moet je even je tel. nr. geven.

Israel: angst voor eigen militie van fascistische minister Ben Gvir

Ben Gvir (Wikipedia)  In Israel is opwinding ontstaan over het voornemen van minister Itamar Ben Gvir van NationaleVeiligheid om een '&#...