woensdag 16 september 2015

Mohammed Allan hervat hongerstaking, nadat Israel hem opnieuw heeft gearresteerd

De
Nassereddin Allan, de vader van Mohammed Allan, laat een foto zien van zijn zoon (AFP).

Update: De 31-jarige advocaat Mohammed Allan, die in augustus in een ziekenhuis werd opgenomen na een hongerstaking van 66 dagen tegen zijn administratieve detentie, heeft woensdag zijn hongerstaking hervat, zo heeft zijn advocaat meegedeeld. Allan besloot daartoe nadat Israel hem eerder op de dag had gearresteerd op het moment dat hij genezen was en uit een ziekenhuis in Ashekelon werd ontslagen.
Qadura Fares, de voorzitter van de Palestijnse Vereniging van Gevangenen, zei dat de Israelische autoriteiten de ''administratieve detentie'' waartegen Allan in mei zijn hongerstaking was begonnen, weer van kracht hadden verklaard nadat hij was hersteld.
Allan was in augustus in het ziekenhuis opgenomen nadat hij 66 dagen lang eten en vitamines had geweigerd en tot twee keer toe in coma was geraakt. Het Israelische hooggerechtshof onderbrak toen zijn straf, omdat hij in direct levensgevaar verkeerde en hersenschade had opgelopen. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwde toen al dat het hooggerechtshof de detentie alleen had onderbroken om medische redenen en geen uitspraak had gedaan over de juistheid of onjuistheid van de detentie zelf.
Qadura Fares zei dat Allan naar de gevangenis van Ramla is overgebracht en dat de Israeli's van plan zijn hem zijn administratieve detentie, die het laatst werd verlengd in mei, tot 4 november te laten uitzitten. Fares voegde eraan toe dat dit overigens niet wil zeggen dat hij dan zal worden vrijgelaten. Toen Allans administratieve detentie (gevangenisstraf zonder dat er een aanklacht is ingediend of een proces wordt gevoerd) in augustus bij het hooggerechtshof ter sprake kwam had de militaire aanklager gesteld dat Allen "heel gevaarlijk" was en gesuggereerd dat hij in aanmerking kwam voor drie verdere verlengingen van zijn administratieve gevangenschap.
Allan is een aanhanger van de Islamitische Jihad. Maar dat hij tot administratieve detentie wordt veroordeeld betekent dat Israel niets strafbaars tegen hem heeft in te brengen en dat hij dus een politieke gevangene is. Allan begon zijn staking in mei omdat volgens hem administratieve detentie gelijk staat aan ''slavernij'' en hij weigerde slaaf te zijn.
Israel vaardigde overigens dinsdag 29 nieuwe administratieve detentie orders uit van tussen de drie en zes maanden. Negen mensen kregen voor het eerst administratieve detentie opgelegd, bij 20 anderen werd de detentie verlengd. Er zijn nu rond de 380 politieke gevangenen in Israelische gevangenisssen die slachtoffer zijn van deze (onwettige) maatregel. Administratieve detentie is volgens het internationale recht iets dat alleen mag worden opgelegd in noodgevallen - om acute dreiging af te wenden.

14 opmerkingen:

Franca zei

Ik zeg dat de Israëlische regering de wens van Mohammed Allan om te sterven moet respecteren.

Elisabeth zei

Ik zeg dat de Israëlische regering de wens van Mohammed Allan om in een rechtsstaat te leven moet respecteren.

Trees zei

Franca, Mohammed Allan heeft helemaal geen wens om te sterven. Zijn wens is om als mens behandeld te worden. Hij is opgepakt zonder dat hij weet waarvoor. Zijn eis is simpel, of klaag me aan voor iets , of laat me vrij. En het is van de gekke dat de Israëlische autoriteiten hem vrij laten alleen als hij op sterven na dood is, of, zo gauw hij weer gezond is,hem weer oppakken. Dit is pure treiterij.

Abu Pessoptimist zei

Trees,
Laat je niets wijsmaken. ''Franca'' is volgens mij ook één van de treiteraars. Ik vermoed dat ze tot de mensen behoort die het prettig zouden vinden als alle Palestijnen in het niets zouden opgaan, of collectief zouden sterven.

Gennadi zei

Stel dat jouw buurman de aanhanger van de Islamitische Jihad is. Hij heeft nog niemand vermoord (niet gelukt?) Zou jij dan nog steeds over de rechtsstaat praten of zie jij hem liever zo snel mogelijk achter de tralies verdwijnen?

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Ik behoor niet tot degenen die denken dat alle aanhangers van de Islamitische jihad, Moslim Broeders, Hezbollah of andere islamisten, allemaal enge moordenaars zijn. In Egypte, de Gaza-strook, Syrië, Libanon, Kuweit en niet te vergeten Iran, heb ik meerdere malen islamisten geïnterviewd, die absoluut vreedzaam waren.
Afgezien daarvan ben ik een ouderwetse, welhaast fundamentalistische aanhanger van de rechtsstaat. De schrijver en advocaat Abel Herzberg zei destijds al dat het handhaven van de rechtsstaat datgene is wat ons van de nazi's (en andere barbaren) onderscheidt.

Anoniem zei

@ Gennadi: Stel je voor dat je eens nagaat, hoe het komt dat iemand zich “bekeerd” tot de Islamitische Jihad. Stel je toch eens voor, dat echt open en eerlijk probeert na te gaan hoe het komt dat iemand dat doet. En wat jij er aan zou kunnen doen om dat te voorkomen.
Sebastiaan, Amersfoort

Elisabeth zei

Wat een onzinreactie van je Gennadi. Dan kunnen we net zo goed iedereen waarvan we denken dat hij wel eens iets verkeerds zou kunnen doen meteen maar zonder proces opsluiten. Waar zouden we ueberhaupt nog rechters en advocaten voor nodig hebben? Laat het maar aan Gennadi over om te bepalen wie er opgesloten moet worden en voor hoe lang.
Ben je soms een beetje nostalgisch naar de voormalige Sovietunie of zo, Gennadi?

Franca zei

Mohammed Allan rekruteerde zelfmoordenaars en gaf aanwijzingen waar de aanslagen plaats dienden te vinden. Verder hielp hij gevluchte terroristen.
Maar hij zal straks wel weer eten, zo dapper zijn deze figuren niet die een ander de dood injagen. Dat zagen wij al bij ISIS-moordenaars nadat zij waren gevangen genomen. Die konden maar een ding meer: huilen en smeken om in leven gelaten te worden.

Abu Pessoptimist zei

''Franca'',
Ik ben altijd sprakeloos van bewondering over mensen die zonder enige aanwijabar gebruik van bronnen dit het soort feiten te berde weten te brengen als waarmee jij nu bij Mohammed Allan mee komt aanzetten. Wanneer was trouwens de laatste zelfmoordaanslag waarvoor Allan de plegers had gerekruteerd en de aanwijzingen had gegeven? Waarom hebben we al zo'n tien jaar niets meer over door hem of anderen georganiseerde zelfmoordaanslagen in de kranten kunnen lezen? Is mijn veronderstelling misschien juist dat er al meer dan tien jaar geen sprake meer is geweest van dat soort aanslagen? En dat Israel Allan ook nooit met geweld in verband heeft kunnen brengen? Waarom heeft Israel hem de feiten die jij noemt dan niet ten late gelegd? Waarom heeft Israel hem trouwens helemaal niets ten laste gelegd? En waarom noem jij geen bronnen?
Maar op één punt heb je gelijk. Allan heeft zijn hongerstaking intussen na aandrang an zijn advocaat even opgeschort tot meer duidelijk wordt over zijn situatie. Een verstandig besluit, lijkt mij, want hij kan nog niet op zijn benen staan en beweegt zich voort met behulp van een rolstoel als gevolg van zijn vorige hongerstaking.

e zei

Franca, ik weet toevallig dat jij zelfmoordenaars recruteert en aanwijzingen geeft voor aanslagen. Gevluchte terroristen help je ook.
Vraag me niet om bewijs te leveren (ik moet mijn geheime bronnen beschermen) maar wacht vannacht maar tot je deur ingetrapt wordt. Je familie zal je voor onbepaalde tijd moeten missen, maar ik heb jouw opsluiting graag voor mijn veiligheid over.
En als je na 10 jaar liever dood wilt zal ik dat respecteren.

Tsja, zo kan ik het ook.

Gennadi zei

Nee Elisabeth. Ik heb helemaal geen nostalgie. Om jouw geheugen op te vriessen: hij is een lied van de terroristische organisatie. En zo te zien niemand hier durft eigenlijk mijn vraag te beantwoorden. Blijf jij net zo rustig als hij niet in Israel maar op jouw straat zou wonnen? Eerlijk?

Abu Pessoptimist zei

Ggennadi,
In Rusland worden nog wel wat politieke moorden gepleegd, met name journalisten, Oekraïeners en Tsjetsjenen sterven daar nogal eens vroegtijdig. Stel dat de Nederlandse regering op grond daarvan besluit dat Russen allemaal terroristen zijn, en vervolgens alle Russen in Nederland maanden- en vaak jarenlang zonder vorm van proces in administratieve detentie neemt. Zou jij daar dan mee akkoord zijn?

Elisabeth zei

Gennadi, het gaat er om dat Israel (en elk ander beschaafd land) eerst moet BEWIJZEN dat iemand lid is van een terroristische organisatie.
Ik denk ook dat een normaal proces, waarvoor het bewijs zorgvuldig samengesteld moet zijn, een beter en grondiger onderzoek zal opleveren naar terroristische organisaties. Iemand makkelijk, zonder bewijs eindeloos kunnen opsluiten werkt alleen maar gemakzucht en blindheid in de hand. Ik denk dat een rechtsstaat mijn veiligheid beter beschermt dan jouw favoriete aanpak.

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...