woensdag 16 september 2015

Meir Pa'il, Israelische vredesduif, 1926 -2015

Meir Paí'il
Eén van de laatste linkse Israelische voormannen die nog betrokken is geweest bij Israels ontstaansgeschiedenis, Meir Pa'il, is dinsdag overleden. Pa'il was  89 en leed al geruime tijd aan Alzheimer. Pa’il streed in Israels ''Onafhankelijksheidsoorlog'', werd kolonel en divisiecommandant in Israels leger, en maakte later naam als (militair) historicus, schrijver van diverse boeken, en ''vredesduif''. Eén van de dingen waaraan zijn naam verbonden is, is de beruchte moordpartij in april 1948 door de rechtse Irgun- en Lehi-strijders op ruim 200 inwoners van het dorp Deir Yassin bij Jeruzalem. Hij was daar als jong lid van de Palmach ooggetuige van en schreef er een verslag over dat later scherp werd aangevallen door vertegenwoordigers van rechts in Israel.

Pa'il was van 1973 tot 1977 het enige parlementslid van de door hem mede opgerichte Moked-partij. In 1977 ging HaMoked op in ''Machaneh Shmol LeYisrael'' (Het linkse kamp van Israel), een samengaan van partijtjes en groeperingen, dat beter bekend werd als Sheli (een afkorting van Shalom leYisrael - vrede voor Israel). Sheli won twee zetels, die tot 1981 bij toerbeurt werden bemand door Pa'il, Uri Avnery,  Aryeh Eliav, de Zwarte Panter Saadia Marciano en Walid Haj Yahia. Bij de verkiezingen van 1981 verdween het partijtje weer van het toneel.

Pa'il was ook mede-richter van Vrede Nu. Vanaf 1967 al was hij voorstander van een twee-statenoplossing en vanaf eind jaren '70 was hij zijdelings betrokken bij de dialoog met de PLO die later uit zou monden in de Oslo-Akkoorden. In 1993, toen deze akkoorden werden getekend, zei hij in een interview dat hij tot een  minderheidsgroep behoorde die vond dat er ''al een generatie eerder een akkoord met de PLO had moeten worden getekend''. 

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...