maandag 21 september 2015

Palestijnen geloven niet langer in de twee statenoplossing en willen dat Abbas opstapt

Palestinian loss of land 1946 to 2000
Een kleine meerderheid van de Palestijnen in de bezette gebieden is nu tegen het idee van een twee-statenoplossing van het conflict met Israel.Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Palestinian Centre for Policy and Survey Research van Khalil Shikaki onder 1.270 personen op de Westoever en Gaza die maandag werd gepubliceerd.
Drie maanden geleden was de verhouding nog 51% vóór en 48% tegen, nu is dat omgekeerd. Wat de internationale diplomatie, die zich nog steeds op de twee-statenoplossing baseert, misschien nog meer zorgen zou moeten baren, is echter dat vrijwel niemand meer in de twee-statenoplossing gelooft: 65% van de ondervraagde Palestijnen zegt geen enkel geloof meer te koesteren dat de twee-statenoplossing nog mogelijk is.
Uit de peiling van Shikaki's instituut, dat het meest gerenommeerde instituut op dit gebied in de bezette gebieden is, blijkt ook een diepgaand wantrouwen jegens president Mahmoud Abbas en de andere Palestijnse leiders.
Bijna twee derde van de ondervraagden (65%) wil dat Abbas, die al 10 jaar president is, aftreedt. De tevredenheid over zijn optreden is verder afgenomen. Drie maanden geleden was 44% tevreden, nu is 38% van de ondervraagden nog maar tevreden met zijn optreden. Daarnaast is ook de steun voor Fatah, de partij van Abbas, verder afgekalfd: 35% zegt voor Fatah te zullen stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat is evenveel als het percentage dat zegt te zullen stemmen op Hamas. Drie maanden geleden was 39% nog voor Fatah.
De voorkeur voor gewapende actie is gestegen ten koste van de voorkeur voor onderhandelen. Gevraagd naar de beste methode om een onafhankelijke staat naast Israel te stichten noemde 42% ''gewapende actie'' en slechts 29% ''onderhandelen'' de beste manier. Drie maanden geleden was 36% voor gewapende strijd. Maar intussen is een meerderheid van bijna vier vijfde van de Palestijnen uiterst somber over de mogelijkheid dat ze überhaupt nog ooit een eigen staat zullen krijgen: 78% zei dat de kans dat dit in de komende vijf jaar zal gebeuren ''uiterst klein, dan wel uitgesloten'' is.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...