dinsdag 22 september 2015

Man (21) en meisje (18) gedood in Hebron, Israel verscherpt restricties op Westoever

 Een Israelische soldaat op patrouille in Al-Khalil (Hebron). (Foto AFP).  

Updated. Een 21-jarige man is maandagmorgen omgekomen in het Palestijnse dorp Khursa (gouvernoraat Hebron) omdat hij een handgranaat wilde gooien die in zijn hand ontplofte (volgens de Israelische lezing), dan wel omdat hij door militairen werd doodgeschoten (de Palestijnse lezing). In de stad Hebron zelf werd maandagmorgen een 18-jarig Palestijns meisje neergeschoten dat geprobeerd zou hebben een soldaat met een mes aan te vallen. De soldaat bleef ongedeerd. Het meisje, de 18-jarige Hadel al-Hashlamon, werd in zorgwekkende toestand naar het Sha'are Tzedek-ziekenhuis in Israel vervoerd, waar ze later overleed. Ze was met drie schoten geveld. De Palestijnse Autoriteit heeft om een onderzoekscommissie gevraagd en gezegd dat Israel geen spoor van bewijs heeft geleverd dat het meisje iemand wilde aanvallen. De PA  heeft ook de internationale gemeenschap gevraagd tussenbeide te komen. 
Israel heeft intussen, na een periode van grote spanningen ronde de Aqsa-moskee en botsingen in Jeruzalem en op de Westoever, voorzorgsmaatregelen genomen voor aanstaande woensdag, wanneer het Yom Kippur (Grote Verzoendag) is.
De Westoever en de Gaza-strook worden hermetisch afgesloten en grote contingenten politie en leger zijn op de been in Jeruzalem en op de Westoever om de orde te handhaven volgens Israel. De krant Yediot Ahronot (YNet) meldt dat premier Netanyahu intussen van procureur-generaal Yehuda Weinstein permissie heeft gekregen om scherpschutters van het leger te bewapenen met de 0,22 kaliber Ruger-geweren om ermee met scherp op stenengooiers te schieten als deze de stenen gooien met het oogmerk mensen te verwonden.   
De Ruger-geweren met hun kleinere kaliber worden geacht iets minder dodelijk te zijn dan de M-16's die de Israelische militairen gewoonlijk gebruiken. 
Daarnaast heeft Israel ook weer restricties ingesteld voor moslims die de Aqsa-moskee willen bezoeken. Alle mannen beneden de 40 worden tegengehouden. Volgens Israel gebeurt dit ter bescherming van de drommen Joden die naar verwachting zullen komen bidden bij de Westelijke Muur (de Klaagmuur) onder het Aqsa-plateau. Waarschijnlijk is echter dat dit ook (en vooral) gebeurt met het oog op nationalistische Joden die persé willen bidden op de plazza bij de Aqsa-moskee.  In Hebron is de Ibrahimi-moskee overigens op Yom Kippur helemaal ontoegankelijk voor moslims. Deze woensdag mogen er alleen Joden komen bidden. 
De man die in het dorp Khursa stierf was de 21-jarige Diyaa Abdul-Halim Talahmah. Volgens Rateb al-Jubour, een woordvoerder van het Volkscomité, werd hij doodgeschoten bij een opstootje rond een door Palestijnen opgeworpen wegversperring.

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...