dinsdag 29 september 2015

Spanningen rond Al-Aqsa-moskee duren onverminderd voort


(Foto Ma'an)

Misschien vraagt u zich af hoe het nu op het terrein van de Aqsa-moskee in Jeruzalem gaat, met de Joodse feestdagen die nog een kleine week gaan duren? Wel, grote botsingen bleven vandaag (dinsdag) achterwege bij de moskee. 
Die waren er vandaag wel op diverse plaatsen op de Westoever. Daarbij vielen 18 gewonden. Zondag en maandag was het ook mis op de esplanade bij de moskee, doordat de Israelische politie het terrein schoonveegde en alle moslim-mannen onder de vijftig jaar  toegang tot het gebeid ontzegde. Zondag werden gelovigen in de Aqsa-moskee opgesloten nadat de politie de dure met ijzeren kettingen had vergrendeld, maandag vielen er 22 gewonden.

De reden voor de botsingen was dat gelovigen door Islami(s)tische organisaties waren opgeroepen om in groten getale naar de moskee te komen omdat er veel bezoekers werden verwacht uit de geledingen van nationalistische  Joden die het recht opeisen op het terrein te mogen bidden en er een tempel te bouwen.
Ook vandaag mochten moslim-mannen jonger dan 50 niet naar de moskee. Sheikh Omra Kishani, de directeur van het terrein, verklaarde dat intussen zeker 140 ''extremistische Joden'' dinsdag het terrein een bezoek brachten.
Op diverse plaatsen waren er dinsdag betogingen tegen de situatie op het moskee-terrein, onder meer bij Ramallah, Tulkarem en het Aida-kamp bij Bethlehem. Alleen al bij een mars van Ramallah naar de nederzetting Beit El vielen 12 gewonden, nadat de Israeli's in hadden gegrepen.  

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...