maandag 21 september 2015

Netanyahu vergezeld van militaire top naar Moskou om te praten over inzet Russen in Syrië


Netanyahu en de Israelische stafchef Gady Eisenkot (Foto Reuters)

De Israelische premier Benjamin Netayahu is maandag naar Moskou vertrokken voor gesprekken met de Russische president Putin over de toegenomen Russische militaire activiteit in Syrië aan de kant van de Syrische president Bashar al-Assad. Netayahu wordt vergezeld van de Israelische stafchef Gadi Eisenkot en de chef van de Militaire Inlichtingendienst generaal Herzl Halevi.  Het is zeldzaam dat een premier op zo'n reis wordt vergezeld door militaire kopstukken. Hun aanwezigheid geeft aan dat het belangrijkste onderwerp van gesprek de inzet van Russische militairen in Syrië zal zijn.
Russische straaljagers hebben sinds kort missies uitgevoerd boven Syrië, waaronder ook in het zuiden van Syrië. Israel wil naar verluidt voorkomen dat er botsingen optreden tussen Russische militairen en Israelische troepen.
Daarnaast is Israel bezorgd over de eventuele inzet van Russisch materieel en grondtroepen, waarvan eenheden zich nu in Latakia zouden bevinden. Onder meer zou Israel bang zijn dat Israelische vliegtuigen doelwit zouden kunnen worden van Russische luchtafweer. Maar een speciale Israëlische zorg gaat uit naar de mogelijkheid dat Russisch materieel in handen van Assad komt en dan doorgespeeld wordt naar militairen van Hezbollah. Israel heeft in het verleden al een aantal keren bombardementsmissies in Syrië uitgevoerd om wapentransporten naar Hezbollah te verhinderen.     

Verwacht wordt dat generaal Eisenkot met zijn militaire ollega's in Moskou zal spreken over mogelijkheden om botsingen tussen Russische en Israelische eenheden te verhinderen.

Halevi, zo meldt de Jerusalem Post, zal het daarnaast vooral gaan hebben over het soort wapens dat volgens de Israelische militaire inlichtingendienst ''weglekt'' of kan weglekken naar Hezbollah. Israel heeft dit onderwerp de afgelopen jaren al vaker in Moskou ter sprake gebracht, aldus een regeringsfunctionaris in Jeruzalem.

Netanyahu zal het daarnaast met Putin ook hebben over het feit dat Rusland heeft besloten S-300 luchtdoelraketten aan Iran te leveren, een systeem dat het overigens tot nu toe niet aan Syrië heeft geleverd.
Het is Netanyahu's eerste ontmoeting met Putin sinds november 2013. Wel hebben de wee elkaar sindsdien via de telefoon gesproken. Israel heeft niet publiekelijk een standpunt ingenomen tijdens de recente problemen rond de Krim en Oekraïne en tijdens de verdere verwijdering van Rusland van het Westen om de Israelisch-Russische relaties niet te belasten. Net voor Netayahu's bezoek heeft Israel zondag een nieuwe ambassadeur voor Moskou benoemd. Het is Zvi Heifetz, die Rusland op14-jarige leeftijd verliet en dus vloeiend Russisch spreekt. De vorige ambassadeur was overigens ook een ''native speaker'' van het Russisch. 

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...