donderdag 26 maart 2015

''Rechtspleging'' op zijn Israelisch: Twee jonge Palestijnse vrouwen blijven in arrest

1901808_268980833225545_5019086719738120333_n
Amal Taqatqa
Israel blijft de 21-jarige Palestijnse Amal Taqatqa gevangen houden, ondanks het feit dat ze ernstig gewond is. Ze is bij haar arrestatie begin december met scherpe munitie  beschoten toen ze al gewond op de grond lag. De Palestijnse Club van Gevangenen (PPC), heeft haar in de Hasharon gevangenis een bezoek gebracht en rapporteert dat ze lijdt aan hevige pijn aan de borst, waar ze door drie kogels is getroffen. Afgezien daarvan liep ze ook schotwonden op aan haar been. Ze heeft lang in het ziekenhuis gelegen en diverse operaties ondergaan, maar ze is nu teruggeplaatst in de gevangenis, waar haar pijn uitsluitend wordt bestreden met pijnstiller tabletten.

Taqatqa werd begin december opgepakt bij het nederzettingenblok Gush Etzion, waar ze de bus wilde nemen naar Hebron om met haar moeder te gaan winkelen voor haar aanstaande bruiloft. Ze werd echter neergeschoten en gearresteerd, zogenaamd omdat ze een kolonist wilde steken met een mes. Volgens de mensenrechtenorganisatie Al-Haq die ooggetuigen heeft geïnterviewd,  “liepAmal naar de bushalte en riep een kolonist iets naar haar in het Hebreeuws.
Amal verstaat geen Hebreeuws, en omdat het haar bang maakte rende ze weg. De kolonist riep daarna naar een soldaat in een wachttoren daar in de buurt dat Amal had geprobeerd hem te steken. De soldaat schoot driemaal in de lucht en schreeuwde naar haar, maar Amal bleef rennen Daarop schoot de soldaat haar in haar been. Amal viel, maar stond weer op en rende verder. De soldaat schoot daarop opnieuw op haar been, en nog een derde keer en toen bleef ze liggen. Enkele seconden daarna kwamen ongeveer 20 soldaten naar de plek en sommigen schoten op haar terwijl ze op de grond lag. Ze bleef ongeveer een half uur bloedend liggen en zonder dat er hulp werd geboden, totdat na 30 minuten een ambulance arriveerde.
 Al-Haq geeft in het verslag ook weer hoe Amal's vader in Bethlehem hoorde van een incident waarbij zijn dochter was betrokken en naar zijn huis belde, waar een Israelische officier van een eenheid die het huis intussen had bezet de telefoon aannam.en hem opdracht gaf onmiddellijk aar huis te komen. De rest van het verhaal gat over de manier waarop hij - eenmaal bij zijn dorp aangekomen, dat door troepen geheel was omsingeld en van de buitenwereld afgesloten, uit de auto werd gehaald, werd geboeid, geblinddoekt, uitgescholden en vernederd, mishandeld - evenals zijn neef - en urenlang werd ondervraagd in het huis van zijn broer waarvan de voordeur was vernield omdat de Israeli's zich er met geweld toegang toe hadden verschaft. Het is een verhaal dat iedereen behalve misschien overtuigde zionisten witheet maakt. Het staat hier. 
 Wat er met Amal gaart gebeuren is overigens totaal onduidelijk. Ze zal wel worden voorgeleid en veroordeeld wegens poging tot moord of zoiets. De soldaten die haar hebben beschoten toen ze al op de grond lag gaan uiteraard vrijuit. Kennelijk is het in Israel vrij normaal dat een neergeschoten arrestant alsnog door een groepje soldaten onder vuur wordt genomen alsof het een schietschijf is. Zolang die arrestant Palestijns is, natuurlijk. Met een Jood hoef je dat echt niet te proberen.
 
Lina al-Khattab

Amal Taqatqa is niet de enige Palestijnse vrouw die op dit moment slachtoffer is van de Israelische ''rechtspleging''. Dezer dagen nam een militaire rechtbank ook de beslissing dat de 18-jarige studente van de Universiteit van Bir Zeit, Lina Khattab, niet zal worden vrijgelaten na het uitzitten van twee derde van haar straf. Lina werd in december gearresteerd bij een vreedzame solidariteitsdemonstratie voor de Palestijnse gevangenen. Zij kreeg in februari een straf van zes maanden en een boete van 1,.200 euro opgelegd wegens het deelnemen aan deze demonstratie, en omdat de militairen die haar arresteerden en in de jeep aftuigden,  ook een valse verklaring hadden afgelegd dat zij met stenen had gegooid. 
Op 18 maart besloot een militaire rechter haar niet - zoals gebruikelijk - na het uitzitten van twee derde van haar straf vrij te laten op grond van goed gedrag. De veiligheidsdienst Shin Bet had namelijk een rapport ingediend dat haar vrijlating een ''veiligheidsrisico'' voor de regio zou inhouden. In de beslissing van de militaire rechter heette het dat zij geen spijt had getoond, dat haar familie haar kennelijk niet in bedwang kon houden (!) en dat een vroege vrijlating de indruk zou kunnen wekken dat zij voor haar acties werd beloond. 

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...