zaterdag 28 maart 2015

Israel gaat alsnog niet afgedragen belastingen overmaken aan de Palestijnse Autoriteit

Palestinian security forces detain nearly 100 across Jenin
Palestijnse ''veiligheidstroepen'' kunnen nu weer een meer volledig salaris tegemoet zien. 

Israel vindt alsnog goed dat honderden miljoen shekels aan ingehouden belastingen en accijnzen worden overgemaakt aan de Palestijnse Autoriteit. Het bureau van de Israelische minister president heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Israel, dat die gelden int, behoort die rechtmatig af te dragen aan de Palestijnse Autoriteit, maar had het de laatste vier maanden onrechtmatig vastgehouden, nadat de Palestijnse Autoriteit zich had aangemeld bij het Internationale Strafhof in Den Haag. 
Netatyahu's bureau zei dat hij de overmaking door zou laten na aanbevelingen van minister van Defensie Moshe Ya'alon, het Israelische leger, en de veiligheidsdienst Shin Bet. De beslissing was genomen ''om humanitaire redenen en op grond van een afweging van Israels belangen op dit moment'', heette het. Israel gaat echter onbetaalde rekeningen in mindering brengen voor geleverde diensten van de Israelische Water Autoriteit en de Elektriciteitsmaatschappij.

De ware reden dat Israel het geld nu teruggeeft is dat de Palestijnse Autoriteit door geldtekort dreigde ineen te storten. De belastingen bedragen 118 miljoen euro per maand en maken ongeveer 70% uit van het totale budget van de PA. De Palestijnse ambtenaren van overheidsdiensten als bijvoorbeeld het onderwijs of de Palestijnse  veiligheidstroepen, hebben al in geen maanden een volledig salaris gekregen. De VS, de EU en ook Israels eigen leger en veiligheidsdiensten hadden aangedrongen op het overmaken van het geld. Ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit zou onder meer betekenen dat de Palestijnse Autoriteit geen politiediensten zou kunnen verrichten om de Palestijnen oip de Westoever ten bate van Isarel onder de duim te houden.

1 opmerking:

Anoniem zei

En de rente?

Herman

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...