dinsdag 17 maart 2015

Kolonisten plaatsen caravans op gebied van het dorp Jalud bij Nablus

Jalud - جالود : منظر عام لقرية جالود
Jalud (Foto: Palestine Remembered)

Joodse kolonisten hebben maandag mobiele huizen geplaatst op privé land van inwoners van het dorp Jalud, ten zuiden van Nablus. De functionaris die voor de Palestijnse Autoriteit de activieteiten van de kolonisten in het noorden van de Westoever monitort, Ghassan Daghlas, heeft dat meegedeeld.
De kolonisten waren afkomstig uit de illegale outpost Adei Ad. In februari zetten de kolonisten uit Adei Ad, samen met hun collega's uit het naburige Esh Kodesh, ook al vijf caravans neer op land van Jalud, als inleiding op het afpakken van nog meer grond.  Het dorp is in de loop van iets meer dan tien jaar al ongeveer 16,000 dunam (1.600 hectare) van zijn landbouwgrond kwijtgeraakt aan de diverse nederzettingen die het omringen. De boeren kunnen trouwens wat er over is van hun grond nauwelijks bewerken zonder toestemming van het leger. Er is in het gebied regelmatig sprake van het vernielen van olijfbomen, brandstichtingen en aanvallen op de boeren en hun persoonlijke bezittingen.  Vorige maand werd een 37-jarige boer met een ijzeren staaf door de kolonisten het ziekenhuis in geslagen.
Adei Ad
Een van de onderdelen van de op land van Jalud gebouwde outpost Adei Ad, die weer een onderdeel is van op land van Jalud gebouwde oupost Svut Rachel, die op zijn beurt weer een onderdeel is van de nederzetting Shilo (Fopto Nir Elias/Reuters)

Isarel heeft sinds de jaren zeventig niet alleen ruim 150 nederzettingen gevestigd die (alleen volgens de Israelische wet) legaal zijn,  maar ook nog eens meer dan 100 ''outposts'' die zelfs voor den Isaelische wet illegaal zijn. De nederzettingen met bijbehorende infrastructuur aan wegen,  parken, en militair terrein beslaan  ruim 43 procent van het totale grondgebied van de Westoever. In de nederzettingen wonen - inclusief die in de geannexeerde gebieden rond en in Oost-Jeruzalem - nu tegen de 600.000 Joden. 

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...