dinsdag 21 juli 2020

Israel steelt in het holst van de nacht een antiek Palestijns doopvont

Employees van het Israelische militaire bestuur van de Westoever en militairen hebben maandagnacht in het holst van de nacht een doopvont uit de vijfde of zes eeuw gestolen van een plaats op de Westoever. Het doopvont, hier op een foto uit 1940, stamt uit de Byzantijnse tijd en is uitgehouwen uit roodachtige steen. Er bestaan in totaal drie van zulke doopvonden in Palestina. Eén is onlangs gevonden in de Geboorte kerk in Betlehem, een ander is in Jubrin. Dit is nummer drie.
Het stond oorspronkelijk in een kerk in de plaats Tuq'u ten westen van Bethlehem. In 2002 werd het gestolen en in 2002 vond de gemeente Tuq'u het terug en plaatste het zolang bij het huisvan deburgemeester, totdat er een betere bestemming (een museum?) voor zou zijn gevonden.
Israel meldde echteropgetogen dat het een gestolen kunstschat weer had opgespoord. Het had het doopvont kennelijk bestemd voor een uiteraard Israelsiche archeologische site in de nederzetting Teqoa. Of zoiets.
De nachtelijke diefstal werd gefilmd door een Palestijnse journalist. Hanan Ashjrawi van de PLO gaf op twitter het volgende commentaar.
''Typical. #Israel steals our land & resources, plunders our archeological/historical sites, appropriates our cultural heritage& seeks to eradicate all evidence of our identity & continuity in our ancestral homeland--a settler-colonial attempt at erasing evidence of the indigenous.''

4 opmerkingen:

Meir zei

Een 'Palestijns' doopvont. Ja Heijmans, je valt wel weer door de mand met dergelijke onzin. Byzantijns doopvont. Palestijnen en dopen. Ja hoor. En van je eigen territorium kun je overigens niets stelen.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Je zegt het: Joden dopen niet, christenen doen dat. Onder de Palestijnen zijn heel wat christenen, in de Byzantijnse tijd was dat waarschijnlijk de meerderheid. Zij zijn dus
de eigenaars. Overigens is mijn naam HIJmans met een IJ.

Meir zei

Palestijnen bestaan niet en ik had het over christen en niet over Joden. Niet van onderwerp veranderen en wat op Israëlisch grondgebied gevonden wordt hoort bij Israël en niet te worden verkwanseld of vernietigd te worden wat jouw Palestijnen steeds doen zoals het in brand steken van Joodse graven zoals van Jozef. Alles was verkommerd en verwaarloosd zoals oude foto's en verslagen bewijzen. Dus het begrip 'Palestijns' doopvont is ronduit lachwekkend.

Van geschiedenis maak je altijd hutspot

Abu Pessoptimist zei

Meir,
De enige natie die werkelijk alles wat niet joods is systematisch laat verkommeren en verdwijnen is volgens mij de joodse. Wat denk je van het bouwen van een Jom Haatsmaut park, een Hilton hotel en een Museum van de Tolerantie (!!) op een bijna 1.000 jaar oude moslim begraafplaats (nog van Saladdin) middenin Jeruzalem. En het is lang niet het enige voorbeeld. Met dat doopvont zal het ook wel slecht aflopen.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...