donderdag 30 september 2021

Israeli's doden drie Palestijnen bij incidenten in Jeruzalem, Burqin en Gaza

(Twitter)
 

Updated De Israelische politie en het leger hebben donderdag bij drie incidenten drie Palestijnse personen gedood, een jonge man in Burqin bij Jenin, een jonge vrouw in de Oude Stad van Jeruzalem,en een 41-jarige man in Gaza die bij het Bureij kamp op vogeltjes jaagde 

De jonge man was de 22-jarige Alaa Zyoud. Zijn dood was nog een gevolg van de actie van afgelopen zondag die volgens het leger was gericht tegen ''een cel van Hamas'' die van plan was een actie tegen Isarelische doelen uit te voeren. Daarbij werden op twee plaatsen in totaal vijf mensen doodgeschoten. Drie van hen werden gedood in de plaats Beit Anan. Daar  zouden in een huis ook explosieven zijn gevonden. 

 Alaa Zyoud in een uitrusting van de Brigades van
 al-Quds van de Islamitische Jihad
De twee anderen werden gedood in Burqin. Eén van de twee was overigens geen lid van Hamas maar van de Islamitische Jihad. De andere was een jongen van 15. Donderdagmorgen voerde het leger opnieuw een actie uit om mensen op te pakken waarbij huizen werden omsingeld en twee mensen werden gearresteerd. Alaa Zyoud zou volgens het leger toen de troepen zich terugtrokken op hen hebben geschoten. Hij werd daarna door hen gedood. Hij was eveneens een lid van de Islamitische Jihad.

Wat later dezelfde ochtend dat Zyoud werd gedood openden in de Oude Stad van Jeruzalem bij de Silsila  (Keten) Poort politiemannen het vuur op de 30-jarige Israa Khazimiya uit de plaats Qabatiya. De politiemannen vonden dat zij zich verdacht gedroeg, en vroegen haar zich te identificeren. Zij haalde daarop uit haar tas ook een mes, waarop zij volgens Palestijnse ooggetuigen met meerdere kogels werd neergemaaid. De politie hield vervolgens hulpverleners op een afstand tot zij er zeker van waren dat Israa was doodgebloed.   

De derde dode was de 41-jarige Mohammed Abdel-Karim Ammar uit Deir al-Balah in Gaza. Hij was ten oosten van het Bureij kamp aan het jagen op vogeltjes. Volgens de krant Haaretz gaf het leger als verklaring dat ''drie mannen het afscheidingshek rond Gaza naderden.een van hen in de grond groef en een verdachte zak droeg''. Blijkbaar genoeg reden om hem dan maar dood te schieten. Volgens de telling van het VN bureau OCHA staat het totaal aantal doden dat door Israelisch toedoen op de Westoever en in Jeruzalem viel, nu op 69. Als Gaza wordt meegerekend zijn het er 317. Flink meer dan in 2020 (30), 2019 (137) of zelfs 2018 (300).

Mohammed Hamamrah 
De drie doden vielen overigens twee dagen nadat een groep van tientallen (geschat tussen de 80 en 100)gemaskerde kolonisten van de nederzettingen Avigail en Havay Ma'on een soort pogrom uitvo erden op het Palestijnse dorpje Khirbet Mufkara, dat deel uitmaakt van Masafar Yatta ten zuiden van Hebron. De kolonisten beschadigden een tiental auto's, staken banden lek van auto's en tractoren, gooiden ongeveer alle ruiten in en braken zelfs borden in sommige huizen die zij binnendrongen, terwijl het leger traangas en rubberkogels afschoot op de Palestijnse dorpelingen. In één zo'n huis gooiden de kolonisten een steen op het hoofd van de driejarige kleuter Mohammed Hamadah. Hij ligt nu in het Soroka ziekenhuis in Be'er Sheva met een schedelbasisfractuur en bloeduitstortingen in de hersenen. Ook 12 anderen werden gewond. Verder staken de kolonisten een aantal schapen en geiten van de dorpelingen dood.

Khirbet Mufkara, alledorpen in Masafer Yatta, liggen in een gebied dat Israel ooit als ''militair schietterrein'' heeft aangewezen.Niet dat er ooit wordt geschoten. Die bestemming was bedoeld om de diverse dorpen, een gemeenschap deels bestaande uit grotwoningen die hier al ver voor de stichting van de staat Israel bestond, te kunnen ontruimen. Dat vergt echter orders die voor de rechter kunnen worden aangevochten wat jaren vertraging kan opleveren.In de tussentijd mogen de dorpen geen scholen of moskeeën bouwen, geen wegen onderhouden, enkrijgen zij geen aansluiting op het drinkwater- of elektriciteitsnet. In de omgeving zijn intussen zo'n zeven nederzettingen en satellieten van nederzettingen verschenen, die zorgen voor een gestage terreur van de dorpen waarbij ze door het leger worden gesteund. Terreur die wordt gedoogd, omdat het in feite de politiek van de regering uitvoert met andere middelen. De massaliteit van deze aanval en het feit dat nu ook een kleutertje levensgevaarlijk werd gewond lokten ditmaal echter wel afkeurende reacties uit in Israel. Zelfs werden drie kolonisten aangehouden. Maar dat is vermoedelijk vooral 'window dressing'.

2 opmerkingen:

Meir zei

Dus welbeschouwd allen terroristen en die 'vogelvanger' was natuurlijk niet van plan een IED te plaatsen maar 'ving vogeltjes' want dat bevestigt een andere terroristische handlanger.
Overigens, vogels vangen is illegaal. Is je blijkbaar ontgaan

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Vogeltjes vormen in sommige Arabische landen een welkome aanvulling op het menu. Zeker in Gaza, waar dat menu erg karig is door toedoen van Israel.

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...