woensdag 1 september 2021

Zoon (13) vindt lichaam doodgeschoten vader aan de kant van de weg

 Het Israelische leger heeft dinsdagavond opnieuw een Palestijns slachtoffer gemaakt. Soldaten hebben de 39-jarige  Raed Youssef Rashid Jadallah uit het dorp Beit Ur at-Tahta ten westen van Ramallah doodgeschoten toen hij terugkwam van zijn werk als tuinman in het bezette Jeruzalem. Volgens ooggetuigen werd om nog onbekende redenen bij een checkpoint in een doorgang in ''de Apartheidsmuur'' het vuur geopend. Jadallah werd neergeschoten met vijf kogels. Vervolgens werd elke hulp bij hem weggehouden tot hij was doodgebloed. 

Jadallah, die in Beit Ur woonde maar een Jeruzalems identiteitsbewijs had, was vader van vier kinderen. De oudste Youssef is 13, de jongste één jaar. Raed had kort tevoren zijn zoon opgebeld om hem te vragen hem te ontmoeten bij de westelijke ingang van het dorp, (de plaats waar Raed altijd zijn auto parkeerde omdat de toegangsweg door het Israelische leger met zandhopen was gebarricadeerd). Toen zijn vader te laat was en bovendien na herhaalde pogingen hem te bellen de telefoon niet opnam, ging de 13-jarige Youssef samen met een vriend naar hem op zoek. Na enige tijd vond hij zijn vaders bebloede lijk, liggend langs de kant van de weg en omringd door Israelische soldaten. Youssef zette het daarop op een schreeuwen. 

 Wajeeh Hillal Othman, de burgemeester van Beit U at-Thata, noemde het doodschieten van  Jadallah een ''moord in koelen bloede'', aangezien het een werker betrof die elke dag naar zijn werk in Jeruzalem ging en zoals gewoonlijk terugkeerde naar zijn familie. Haaretz meldt dat het Israelische leger zegt een onderzoek in te stellen naar de toedracht. Dat  zal - uiteraard - nooit iets ophelderen. Maar de mededeling dat het gehouden wordt, stelt mensen als Hanna Luden van het CIDI - die dit soort voorvallen nooit meldt -  wel gerust.

3 opmerkingen:

chris zei

Het leger stelt een onderzoek in. Daar gaan we dus helemaal niets meer van horen, die onderzoeken kennen we wel.

Meir zei

Leuk verhaal weer Hijmans maar Jadallah werd geraakt door een kogel omdat hij betrokken was bij het gooien van molotov-coctails naar Israëlische militairen. Hij werd niet door zijn zoon gevonden maar kwam met een schotwond bij een militaire controlepost aan.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Een van jouw fouten is dat je altijd gelooft wat het Israelische leger de mensen vertelt. Dat zijn in dit soort gevallen vrijwel altijd leugens. Ik zal niet proberen je ergens van te overtuigen, je weet nu eenmaal altijd alles beter. Maar als je echt zou willen weten wat er is gebeurd raad ik je aan het verhaal van Gideon Levy in Haaretz te lezen: ''Raed Lit a Cigarette. That's When Israeli Troops Shot Him and Left Him to Die on the Side of the Road''
( https://www.haaretz.com/israel-news/.premium.HIGHLIGHT.MAGAZINE-raed-lit-a-cigarette-then-israeli-soldiers-shot-him-and-left-him-to-die-on-the-side-1.10196726 )

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...