maandag 5 september 2022

Israel verlengt voor de derde keer de administratieve detentie van advocaat Hamouri

Salah Hamouri
 De Israelische autoriteiten hebben maandag opnieuw de administratieve detentie van Salah Hamouri verlengd met drie maanden. Salah Hamouri is advocaat en Jeruzalemmer die ook de Franse nationaliteit heeft. Hij werd in maart gearresteerd en veroordeeld tot drie maanden administratieve detentie, zeg maar: detentie op grond van een klacht van de veiligheidsdient Shin Bet die niemand te zien krijgt en waar ook geen verweer tegen mogelijk is. De order werd in juni verlengd en zou vandaag zijn verlopen. 

Maar er is meer: Nadat hij op 14 juli een ''open brief'' aan de Franse president Macron had gestuurd waarin hij zich beklaagde over zijn situatie, werd hij tot een ''gevangene met een hoog risico'' verklaard. Vervolgens werd hij in eenzame opsluiting geplaatst. 

Hamouri is een gevangene die zich in de bijzondere gunst van Israel mag verheugen. In 2005 werd hij een keer aangehouden en ervan beschuldigd lid te zijn van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en dat hij betrokken was geweest bij de voorbereiding van de moord op minister Rahavam Ze'evi. Ook zou hij bekend zijn met een andere verdachte die ooit plannen had gehad om vanaf een motorfiets te schieten op het huis van rabbijn Ovadia Yoseef. Hij werd drie jaar vastgehouden en vervolgens gedreigd met 14 jaar cel als hij niet een ''plea bargain'' zou accepteren.wat hij uiteindelijk in overleg met zijn advocaat.Lea Tsemel, ook maar deed.  Hij kreeeg zeven jaar en stond vervolgenste boek als lid van het Volksfront.

Later werkte hij onder meer voor Addameer. In 2017werd hij van zijn bed gelicht in het dorp Kafr Aqab, precies drie dagen nadat hij als advocaat was ingeschreven bij de Palestijnse balie. Een rechter wilde hem weer vrijlaten, maar de toenmalige minister van Defensie Liberman tekende persoonlijk een order voor een administratieve detentie van zes maanden. Die werd enkele malen verlengd zodat hij meer dan een jaar in de gevangenis doorbracht. 

In Frankrijk waar zijn Franse vrouw in 2016 naar terugkeerde na te zijn uitgewezen - en waar ook zijn dochter werd geboren zonder dat hij erbij kon zijn - is actie voor hem gevoerd, maar zonder resultaat. Onder meer ruim 1.700 mensen zetten hun handtekening onder een oproep hem vrij te laten.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...