zondag 11 september 2022

Tweede man overlijdt als gevolg van clashes tijdens sloop in Jenin

Hamad Abu Jelda

Een tweede Palestijn is zondagnacht overleden aan verwondingen die hij afgelopen dinsdag opliep tijdens de sloop van het huis van de familie van Raed Hazem in Jenin. Hamad Mustafa Abu Jelda  (24) was daarbij levensgevaarlijk gewond. Volgens plaatselijke bronnen was hij een commandant van de Brigade van de Martelaars van Al-Aqsa van al-Fatah. Zijn begrafenis werd zondag door een grote menigte bijgewoond. 

Dinsdag was bij deze sloop ook al de 29-jarige Musa Saba'na doodgeschoten, die de Israelische actie voor Tiktok aan het live-streamen was. Hij had ongeveer 15.000 volgers. Verder waren er  tenminste 12 gewonden door scherpe munitie. Raed Hazem, wiens huis werd gesloopt,  pleegde in april een aanslag in Tel Aviv waarbij drie doden en tien gewonden vielen. Israel besloot - zoals gewoonlijk - voor straf het huis van  zijn familie, een appartement in een appartementencomplex, op te blazen. Zoiets  is  een ''collectieve bestraffing'' en is daarom volledig in strijd met het internationaal recht. Israel trekt zich daar echter al jaren niets van aan.

Vóór de dood van Hamad Abu Jelda was er eerder deze week nog een slachtoffer: de 16-jarige Hani Haitham Mubarak werd op 8 september doodgeschoten door een soldaat die zich had afgezonderd om te plassen. Volgens de lezing van deze militair werd hij daarbij plotselng op het hoofd geslagen met een hamer. De soldaat aarzelde niet en schoot Hani neer, waarna hem medische hulp werd ontzegd zodat hij doodbloedde.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...