dinsdag 6 september 2022

Verbluffende oogst voor regering Lapid: drie nieuwe plannen voor uitbreiding van de nederzettingen

 
Beit Safafa (Wikepedia)

De gemeentelijke planningscommissie van Jeruzalem heeft maandag de aanleg van een nieuwe wijk van Jeruzalem goedgekeurd. In feite gaat het om een nieuwe nederzetting aangezien de wijk aan de Palestijnse kant van de GroeneLijn ligt. De wijk, die alleen voor Joden is bedoeld, ligt pal naast de Palestijnse wijk Beit Safafa, en wel zo dat er 20 meter ligt tussen Beit Safafa en de buitenste lijn van gebouwen van de nieuwe wijk, die Givat haShaked gaat heten.

Givat haShaked gaat 38 dunam groot worden (3,8 hectare) in het zuidwesten van Jeruzalem. Het originele plan telde 470 woningen, maar intussen zijn er enkele gebouwen van 24 verdiepingen in het plan opgenomen, zodat het gaat om 700 woningen. Volgens Ali Ayoub, de voorzitter van het bestuur van Beit Sadafa, is het een plan ''om een wijk te bouwen in een andere wijk. Het is duidelijk dat dit in de plaats gaat komen van onze wijk, in een bewuste poging om onze uitbreiding te voorkomen. Dit plan betekent de doodsteek voor onze pogingen om het dorp te behouden en het met de stad te verbinden.'' Ayoub noemde het een wrede actie.

De bekendmaking van de plannen voor Givat haShaked staan overigens niet op zichzelf. Een dag eerder werd bekend dat  Israel van plan is de niet erkende ''outposts'' te gaan erkennen. Dit zijn uitbreidingen van bestaande nederzettingen die gewoonlijk met hulp van de staat zijn opgezet en fungeren als een vaak ver van de oospronkelijke nederzetting gelegen voorpost. Zij zijn ''illegaal'' volgens de Israelich wet, ook al krijgen ze wel elektriciteit, water en dergelijke van de staat. De drijvende kracht achter het plan is de leider van de organisatie van kolonisten Adana, Ze'ev Hever, die al veel langer voor de ''buitenposten'' lobbyt. 

Volgens de kritische organisatie Kerem Navot zijn er intussen ongeveer 50 buitenposten die een gezamenlijk oppervlak van 240.000 duman beslaan. Dat is zeven procent van de oppervlakte van ''Area C'' van de Westoever. De ''Civil Administration'', wat ondanks de civiele naam het militaire bestuur is van de Westoever, schijnt uit te gaan van een aantal van tussen de 30 en 40 ''buitenposten'' die voor legalisatie in aanmerking komen. Ze moeten namelijk eerst aan een aantal bepalingen voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld op ''staatsland'' zijn gevestigd en - in het geval zij vee houden - moeten daarvoor vergunningen zijn afgegeven. (Dat ze op staatsland moeten zijn gevestigd is overigens een wat  bedriegelijke bepaling. Het gaat om land dat de staat zich in de loop der jaren heeft toegeëigend).

Maar met de plannen voor Givat haShaked en de erkenning van de ''buitenposten'' zij we er nog niet. Ir Amim, een organisatie die de ontwikkelingen in Jeruzalem nauwlettend volgt, waarschuwt dat de Hoge Planning Commissie van de Civil Administration op 12 september bijeenkomt om - vermoedelijk -de plannen goed te keuren voor de aanleg van de nederzetting op de plaats van E1. E1 ligt tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma'ale Adumim. Het bericht zou alle alarmseinen moeten doen afgaan, want de ontwikkeling van E1 is decennia tegengehouden omdat het plan de Westoever definitief in tweeën gaat delen. En ook omdat het de gedwongen verhuizing zal inhouden van ca.3.000 Bedoeïenen die onder meer wonen in in het dorp Khan al-Ahmar.  

Het is al met al voor de bonte regering van rechtse en linkse partijen van Yair Lapid nogal verbluffend nieuws. Zij beloofde bij haar aantreden een tusseneregering te zullen zijn die zich zou onthouden van het stichten van nieuwe nederzettingen. Ik vraag me nu af hoe een rechtse regering hier nog overheen zou kunnen bieden. 

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...