zondag 20 november 2022

Langst zittende Palestijnse gevangene gaat 43ste jaar in

De Palestijnse gevangene Nael Bargouthi op de foto' s hiernaast ''vierde'' zondag zijn 42ste jaar in Israelische gevangenschap. Hij is afkomstig uit de plaats Kobar (provincie Ramallah) waar ook zijn tot vijf keer levenslang veroordeelde verre familielid Marwan Bargouthi vandaan komt. Hij is nu 65, wat betekent dat hij 23 jaar was toen hij voor het eerst achter slot en grendel verdween. Hij is de gevangene die het langst door de Israeli's is vastgehouden. De tijd dat hij vastzit komt in de buurt van de tijd die de beruchte Twee van Breda, (mede) verantwoordelijk voor de dood van tienduizenden Joden, in de Bredase koepelgevangenis op hun dood wachtten. 

Het verhaal is gecompliceerd, en het legt de kromme redenatie bloot van de Israelische rechtsspraak voor Palestijnen die tot de strengste straffen ter wereld leiden, ook al is er geen doodstraf in Israel. In die leemte wordt overigens voorzien via de schietinstructie van leger en politie die een ongekend ruime interpretatie kent van het begrip dat ''dodelijke schoten gelost mogen worden als het leven van henzelf of andere Israeli's in gevaar is''. (en zonder dat er achteraf ooit deugdelijke onderzoeken worden ingesteld naar de toedracht).  

Bargouthi werd in 1978 veroordeeld tot levenslang plus 18 jaar voor verzetsdaden en het doden van de buschauffeur Mordechai Jakoel. Zijn enige broer Omar en zijn neef Farhi kregen dezelfde straf voor deze moord. Drieëndertig jaar later, in 2011, werd Nael vrijgelaten als onderdeel van een gevangenruil voor de vrijlating van korporaal Gilad Shalit, die in Gaza gevangen was genomen. Zijn neef Farhi kwam eveneens vrij, zijn broer Omar was al in 1987 vrijgekomen in het kader van een gevangenenruil met de organisatie van Ahmed Jibril.

Een maand na zijn vrijlating trouwde hij met Aman Nafa, vestigde zich in Kobar, en ging geschiedenis studeren aan de al-Quds-Universiteit in Jeruzalem. Maar in 2014 werd hij ineens weer opgepakt. Hij had een praatje gehouden voor studenten over zijn tijd in de gevangenis en hij stond op de nominatie om minister van Gevangenenzaken te worden van de Palestijnse Autoriteit. Kennelijk was dat tegen de regels voor zijn vrijlating. Hij kreeg opnieuw 30 maanden gevangenisstraf. Maar toen die erop zaten werd hij niet weer vrijgelaten. Hij moest gewoon in de gevangenis blijven om zijn levenslange straf plus 18 jaar verder uit te gaan zitten. Bargouthi's advocaat diende daarop een verzoekschrift in bij het hooggerechtshof, waarin hij aanvoerde dat de termen van de Shalit-deal bepaalden dat hij niet opnieuw gevangen genomen zou kunnen worden. Dat was vier jaar gleden. Over het verzoekschtrift is nog niets beslist. Het hof heeft het waarschijnlijk erg druk 

Geen opmerkingen:

Invasie in Qabatiya maakte geen drie maar zeven slachtoffers

Het Israelische offensief  tegen Qabatiya, ten zuiden van Jenin, heeft niet drie doden opgeleverd, zoals eerder gemeld. Het was een zware aa...