woensdag 18 november 2009

Israël gaat Gilo uitbreiden met 900 huizen - Witte Huis is boos


Gilo gezien vanaf Beit Jala bij Bethlehem. Met op de voorgrond de tunnel en weg naar het Etzion blok van nederzettingen (de weg die alleen voor Israëli's is,  kruist de Palestijnse weg eronder).

De Amerikanen zijn boos dat het Israëlische kabinet plannen heeft goedgekeurd voor nog eens 900 woningen in de Jeruzalemse wijk Gilo. Gilo ligt in bezet gebied en kijkt uit op de Palestijnse plaats Beit Jala en Bethlehem .Bij het uitbreken van de tweede intifada waren hier felle beschietingen over en weer. Gilo is in feite een nederzetting. Er wonen nu al 40.000 mensen. De nieuwe huizen worden  4 of 5-kamer appartementen in de wat duurdere sector.
De krant Jedioth Ahronoth meldde dat de Amerikaanse afgezant Mitchell maandag tijdens een ontmoeting in Londen aan premier Netanyahu had gevraagd om de voorgenomen uitbreiding niet door te laten gaan. Een planningscommissie van de regering keurde het plan desalniettemin dinsdag goed.
Het Witte Huis keurde de stap in ongewoon scherpe bewoordingen af. Een woordvoerder zei dat de VS 'ontstemd' (dismayed) waren en dat Israël pogingen van de president ondermijnde om de vredesbesprekingen weer op gang te krijgen. De woordvoerder zei dat de president ook bezwaar maakte tegen de voortgaande uitzettingen en afbraak van huizen in Oost-Jeruzalem. Ook secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, veroordeelde de plannen om Gilo uit te breiden. Hij zei dat dit vredespogingen ondermijnt en de geloofwaardigheid van een twee-statenoplossing aantast. Hij noemde het plan een overduidelijk voorbeeld van een uitbreiding van een nederzetting en wees Isrël erop dat het zich onder de 'Roadmap' verplicht heeft uitbreiding van nederzettingen te staken.
Israël beschouwt Gilo niet als een nederzetting. Het beschouwt heel 'Groot-Jeruzalem' met zijn eenzijdig uitgebreide gemeentegrenzen als de 'eeuwige hoofdstad' van Israël.

Het Israëlische Comité tegen de Afbraak van Huizen  (ICADH) meldt dat dinsdag 17 november twee huizen van Palestijnse Jeruzalemmers zijn gesloopt, één in de wijk Beit Hanina en één in Wadi Kadum. Eerder, op 11 november, werden drie huizen neergehaald die 'zonder vergunning' zouden zijn gebouwd, twee in Abu Tor en  één in Beit Hanina. Volgens het ICADH  zijn de afgelopen maand in totaal 10 huizen afgebroken.Daardoor werden 70 mensen dakloos.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...