donderdag 26 november 2009

Wat komt er uit Netanyahu's truckendoos? Ah, een moratorium! Noam Sheizaf van de blog Promised Land wijst erop dat Israëls populairste website walla.co.il schrijft 'Netanyahu in een boodschap aan Obama: Abu-Mazen heeft geen excuses meer.'  Dat geeft waarschijnlijk aan wat de gemiddelde Israëli denkt van het moratorium van 10 maanden op het bouwen in de nederzettingen (uitgezonderd Jeruzalem). Netanyahu kondigde het aan als een gebaar om de Palestijnen terug naar de onderhandelingen te lokken. Maar waarschijnlijker is dat hij het vooral voor de binnenlandse markt heeft uitgevaardigd. De PA heeft  de geste zoals te verwachten was, direct van de hand gewezen. Woordvoerder Nabil Abu Rudeinah zei dat een totale bevriezing van de bouw nodig is en vooral in Jeruzalem.' 
 Voor de rest van de wereld is hopelijk ook meteen duidelijk dat dit moratorium ongeveer helemaal niets inhoudt, doordat het alleen het afgeven van  nieuwe bouwvergunningen wat vertraagt, terwijl bestaande projecten (en dat er zijn er meer dan genoeg) onverlet laat en evenmin geldt voor 'Groter-Jeruzalem'.
Opvallend is hoe de Amerikaanse afgezant Mitchell zich opstelde: Heel behoedzaam. Hij stelde dat het 'minder was dan een totale stop van de bouwactiviteiten, maar meer dan welke Israëlische regering dan ook eerder heeft gedaan en kan helpen de partijen dichter bij elkaar te brengen'. Maar hij zei ook:

The steps announced today are the result of a unilateral decision by the Government of Israel. This is not an agreement with the United States, nor is it an agreement with the Palestinians. United States policy on settlements remains unaffected and unchanged. As the President has said, America does not accept the legitimacy of continued Israeli settlements.
We recognize that the Palestinians and other Arabs are concerned because Israel’s moratorium permits the completion of buildings already started and limits the effect of the moratorium to the West Bank – concerns which we share.
As to Jerusalem, United States policy remains unaffected and unchanged. As has been stated by every previous administration which addressed this issue, the status of Jerusalem and all other permanent status issues must be resolved by the parties through negotiations.

Het is duidelijk dat deze 'weifelachtig gematigde' opstelling van de VS niet zal helpen de partijen aan tafel te krijgen. Hoe langer dit getwijfel duurt, hoe minder de kans dat onderhandelingen van Netanyahu met deze PA nog van de grond zullen komen. Belangrijker nog is waarschijnlijk de vrijlating van honderden gevangenen in ruil voor de gevangen Gilad Shalit, die in de maak is tussen de Israëlische regering en Hamas (en waarschijnlijk na afloop van Eid al-Adha, maandag, zijn beslag zal krijgen). Het feit dat Hamas dit voor elkaar krijgt - waaronder de vrijlating van prestigieuze gevangenen als Fatah-leider Marwan Barghouti en Volksfront-leider Ahmed Sa'adat - zal de toch al minuscule populariteit van Abbas en zijn PA ongetwijfeld nog verder beschadigen en zijn vertrek verhaasten.

Geen opmerkingen: