zondag 1 november 2009

Weer Jemenitische vluchtelingen slachtoffer van strijd rond Sa'ada


Een onbekend aantal Jemenitische vluchtelingen, waaronder vrouwen en kinderen, is gedood of gewond geraakt tijdens een gevecht tussen regeringstroepen en Al-Houthi strijders bij de stad Sa'ada in het Noorden van Jemen, zo heeft het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) in Genève zaterdag gemeld. Het gevecht vond een dag eerder plaats bij het kamp Al-Sam aan de rand van de stad, waar ongeveer 500 mensen die de strijd tussen de regering en de Houthi's zijn ontvlucht, onderdak hebben gevonden. Al-Sam is één van de twee kampen die nog over zijn bij Sa'ada. Het andere is Mazraq (foto).
Volgens onduidelijke berichten uit Sa'ada, kwam een salvo raketten of mortiergranaten in het kamp terecht. Het is niet de eerste keer dat vluchtelingen gedood worden bij gevechten. Er zijn meerdere vergelijkbare meldingen. Op 17 september werden 87 vluchtelingen in een kamp in Wadi Sufyan gedood bij een luchtaanval op de markt in het kamp.
UNHCR meldt dat de veiligheidssituatie bij Sa'ada de laatste dagen is verslechterd. De organisatie zegt, dat nu het conflict zijn vierde maand ingaat, het jongste incident nog eens de urgentie onderstreept van UNHCR's herhaalde oproepen tot een staakt-het-vuren en het openen van een corridor dat vluchtelingen een uitweg biedt en de gelegenheid schept voor het bieden van humanitaire hulp. Volgen UNHCR is de humanitaire situatie het meest dramatisch in Sa'ada. De stad is al sinds augustus nagenoeg onbereikbaar en de afgelopen twee weken totaal afgesneden van de rest van de wereld. De inwoners, onder wie zo'n 35,000 vluchtelingen zitten er opgesloten met ernstige tekorten aan water en snel slinkende voedsel- en andere voorraden.
In Sanaa werden intussen acht Houthi-strijders ter dood veroordeeld en nog eens 13 tot gevangenisstraffen. Eerder vorige maand werden al 51 strijders veroordeeld, van wie 16 ter dood. In Sana'a is ook - bij verstek - een proces aan de gang tegen het voormalige parlementslid Yahia al-Houthi die in Duitsland verblijft. Yahia al-Houthi is een broer van de in 2004 gedode rebellenleider Hussein al-Houthi en de huidige commandant Abdel-Malek al-Houthi.

Geen opmerkingen: