dinsdag 10 november 2009

Saoedi's jagen in grensgebied nog steeds op Jemenitische rebellen

Saoedische militairen jagen in het grensgebied van de provincie Jizan nog steeds op Jemenitsiche Houthi-rebellen. Dat kan worden opgemaakt uit de woorden van prins Khaled bin Sultan bin Abdel-Aziz, de Saoedische onderminister van Defensie, die in het gebied is. Zaterdag meldde de prins dat alles onder controle was. Maar maandag vertelde hij dat het gebied nog steeds wordt bestookt met artillerie en door de Saoedische luchtmacht. Een strook van 10 kilometer vanaf de grens is afgezet. In dat gebied zijn enkele dorpen geëvacueerd  en wordt gezocht naar mensen die 'banden hebben'' met de Houthi's, aldus de prins. Volgens de de Saoedische krant Arab News zouden op grote schaal mensen over de grens worden gezet.  (Zie foto: Houthi's - zo te zien kinderen - worden afgevoerd door Saoedische militairen).
Het gebied waarin wordt gevochten -Jebel Dukhan - behoort tot een gebied dat oorspronkelijk Jemenitisch was en door Saoedi-Arabië in 1934 werd geannexeerd. De bevolking spreek er een Jemenitisch accent en is overwegend Zaidi (Zevener sjiïtisch) zoals de bevolking van Noord-Jemen.

Abdel-Malik al-Houthi, de leider van de Houthi-rebellen meldde donderdag via een email aan de Jemenitische krant Yemen Observer, dat de Houthi's het gebied al eerder, in oktober,  hadden ingenomen, maar het weer hadden verlaten nadat met de Saudi's was afgesproken dat het Jemenitische regeringsleger niet van daaruit aanvallen op de Houthi's zou mogen ondernemen. Toen het Jemenitische leger dat vorige week toch deed, hadden de rebellen het gebied opnieuw ingenomen. Dinsdag waren zij daarbij op een Saoedische grenspatrouille gestuit en toen die een van de Houthi-rebellen doodde was een gevecht uitgebroken, waarbij een Saoedische officier werd gedood en 11 grenswachten gewond werden.

In totaal zijn volgens Saoedische bronnen zeven Saoedi's gedood (van wie vier vrouwen die omkwamen toen een huis werd getroffen door een raket) en zouden er 78 gewonden zijn. Over de verliezen aan Houthi-kant doen de meest uiteenlopen cijfers de ronde. De Houthi's maakten overigens zondag bekend dat zij opnieuw een Jemenitisch vliegtuig hebben neergehaald. De Jemenitische regering in Sana'a bevestigde dat een Sukhoi-bommenwerper was neergestort. Dat zou te wijten zijn geweest aan een 'mechanisch mankement'. Dat meldde Sana'a overigens ook bij de eerdere twee vliegtuigen die de afgelopen weken verloren gingen.    Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...