maandag 24 mei 2010

Proces tegen klokkenluider Anat Kamm begonnen achter gesloten deuren

Het proces tegen Anat Kamm (foto), de klokkenluidster die 'targeted killings' aan het licht bracht die door Israëlische topmilitairen in strijd met de regels van het Israëlische hooggerechtshof werden uitgevoerd, is maandag begonnen in Tel Aviv. Op verzoek van zowel justitie als de verdediging gebeurt dat achter gesloten deuren.   
In de tenlastelegging wordt gesteld dat Kamm tijdens haar militaire dienst als secretaresse van de bevelhebber van het Centrale Commando, generaal-majoor Yair Naveh, 2000 documenten, waaronder uiterst geheime, heeft verzameld, gekopieerd en later overhandigd aan de journalist Uri Blau van Haaretz, die enkele ervan heeft gebruikt voor artikelen. De twee cd's waarop de artikelen zijn gekopieerd zijn overigens weggeraakt. 
Kamm worden twee vormen van spionage ten laste gelegd: het doorgeven van geheime informatie met de bedoeling de staatsveiligheid te schaden - waarop de maximumstraf levenslang is, en het verzamelen en bewaren van geheime informatie met de bedoeling de staatsveiligheid te schaden - waarop een maximum staat van 15 jaar. Haar advocaat, Avigdor Feldman, zei na afloop van het proces dat Kamm geen antwoord had gegeven op vragen van de rechter over de tenlastelegging. 'Het was haar beloofd dat er geen proces zou worden gehouden als ze al het materiaal aan de onderzoeksautoriteiten zou overhandigen. Die belofte is gebroken,' aldus Feldman.
De rechtbank stelde dat ze in juli op de aanklacht moet antwoorden en dat de getuigenverhoren beginnen in december. Intussen is Kamm's huisarrest verlengd. Feldman probeert daar in overleg met het hof verandering in te brengen. Kamm heeft Blau gevraagd het materiaal dat hij van haar gekregen heeft terug te geven. Zijn advocaten hebben dat inmiddels gedaan. Blau zelf wordt gezocht voor ondervraging, maar hij houdt zich schuil in Londen.

Geen opmerkingen: