maandag 31 mei 2010

Tenminste 10, waarschijnlijk 15 doden bij Israëlische bestorming Free Gaza schip

Tussen de 14 en 16 mensen zijn gedood en enkele tientallen zijn gewond geraakt bij de bestorming vanmorgen in alle vroegte door Israëlische commando's van de Free Gaza flotilla, zo heeft het Israëlische tv-kanaal 10 vanmorgen gemeld. Aanvankelijk waren tien doden gemeld  Er zouden ook twee militairen  zijn gewond.
De bestorming werd uitgevoerd om 4.30 in de ochtend in internationale wateren, 65 kilometer uit de kust, uitgevoerd door commando's vanuit helikopters en door mannen met rubberbootjes, nadat het konvooi de opdracht om om te keren had genegeerd. De doden zouden vooral gevallen zijn op het Turkse schip Mavi Marmara (zie foto hierboven). De details zijn nog onduidelijk. De commando's zouden tegenstand hebben ontmoet van mensen die hen hun wapens wilden afpakken en toen het vuur hebben geopend, volgens één melding. Volgens bronnen van het leger zouden de commando's zijn aangevallen door mensen met messen en stokken en zou er zelfs zijn geschoten. De Free Gaza Movement ontkent dit ten stelligste en twittert dat de mensen in hun slaap werden verrast. De Israëli's zouden meteen nadat ze geland waren het vuur hebben geopend. Vanuit Israël is er een nieuws black out afgekondigd over de toedracht en de aantallen slachtoffers. Waarschijnlijk komt er in de loop van de dag meer nieuws..
Het is duidelijk dat Israël hiermee niet alleen een daad van zeeroverij heeft gepleegd, maar ook  van moord kan worden beschuldigd. Turkije heeft de Israëlische ambassadeur in Ankara ontboden en bij het Turkse consulaat in Istanbul werd door een woedende menigte gedemonstreerd. Verwacht mogen (hopelijk) worden dat meer landen dit niet zomaar zullen laten passeren..
Het Free Gaza konvooi was gistermiddag na twee dagen vertraging met met zes schepen vanaf de kust van Cyprus vertrokken. Twee schepen hadden te kampen met mechanische mankementen en de Rachel Corrie was nog onderweg naar Cyprus vanuit Ierland. De organisatoren besloten daarop dat deze drie schepen dinsdag de overige zes schepen zouden volgen. 

Gewonden worden afgevoerd. (Foto Ron Schutzer, EPA)

Update: De leider van de islamitische beweging in Israël, sheikh Raed Salah is volgens Ma'an News onder de ernstig gewonden.

Hier beelden van de Turkse tv

Hier beelden van Insani Vakfim Vardi, de Turkse organisatie die een groot deel van de Free Gaza operatie bekostigde.

Watch live streaming video from insaniyardim at livestream.com

Update II: 
Blijkbaar vanuit de overtuiging dat de aanval de beste verdediging is heeft onderminister van buitenlandse zaken Danny Ayalon vanmorgen  een persconferentie gegeven waarin hij de activisten aan boord van de Blauwe Marmara, het schip dat met geweld door Israëlische commando's werd overvallen, ervan beschuldigde dat zij bewapend waren. Ook beschuldigde hij hen ervan banden te hebben met Hamas en Al-Qaeda en andere terreurorganisaties, aldus YNet. 
'Het was een provocatie, zei Ayalon. ´Aan dek hebben we wapens gevonden die tegen onze strijdkrachten zijn gebruikt. De opzet van de organisatoren was gewelddadig en de resultaten zijn te betreuren.'  Ook zei hij dat geen enkele soevereine staat een dergelijke provocatie jegens een land dat de wetten volgt en zijn bevolking zou accepteren.

Een land dat de wetten volgt! Dat net, in strijd met het zeerecht in de internationale wateren wat schepen heeft overvallen! De chotspe!
Misschien moeten we ons realiseren dat dit dezelfde onderminister was die onlangs de Turkse ambassadeur ontving en hem vernederde door hem op een laag bankje te laten zitten en niets te drinken aan te bieden, als 'straf' voor een Turkse t-serie. Maar wellicht moeten we ons ook afvragen of het toeval is dat Ayalons baas, minister Avigdor Lieberman, afgelopen vrijdag de Free Gaza-vloot al een ´gewelddadige´ provocatie noemde. Misschien moeten we ons namelijk afvragen of dit niet een vooropgezet scenario van de Israëlische kant is geweest om pogingen om via dit soort Free Gaza-manoeuvres de blokkade van Gaza te doorbreken voor altijd de kop in te drukken (desnoods inclusief het op het dek plaatsen van wapens die daar nu zijn ´aangetroffen´). Het is tenslotte niet voor het eerst dat dit soort ´ongelukken´ voorkomt - we hoeven ons maar de dood te herinneren van Rachel Corrie die in 2003 - per ongeluk - werd platgereden door een bulldozer toen zij een huis wilde redden van de vernietiging. Een ´ongeluk´ dat voor een belangrijk deel ertoe bijdroeg dat de internationale beweging die via het plaatsen van burgers tussen Palestijnen en Israëlische militairen het geweld wilde terugdringen, op de terugtocht werd gedreven.
In ieder geval zouden de actievoerders  (en wij, en de Nederlandse regering en de EU) moeten aandringen op een onafhankelijk onderzoek. Als was het maar omdat in dit soort gevallen een belangrijk deel van het Israëlische en Joodse publiek geneigd is de officiële Israëlische leugens te geloven. Het wordt toch eindelijk eens tijd dat algemeen doordringt dat wat daar in Tel Aviv wordt bekokstoofd totaal onaanvaardbaar is. Die mensen zijn gevaarlijk. Ze moeten worden gestopt.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...